2009. január 3.

Gombás tartlette

Egyszerűen elkészíthető gombatöltelékes leveles tésztakosár, szilveszteri vacsoránk egyik előétele. Jó kis vendégváró, vagy party falatka, langyosan a legfinomabb.


Hozzávalók:

egy csomag leveles tészta (500 g)

fél kiló gomba

1-2 fej hagyma

3-5 gerezd fokhagyma

só, frissen őrölt bors

morzsolt majoránna és oregánó, ízlés szerint (én kb 1-1 evőkanálnyit tettem bele)

1 felvert tojás a kenéshez

reszelt sajtkeverék (opcionális, nálam chilis cheddar-mozzarella keverék)


A fagyasztott leveles tésztát előző este átköltöztetem a hűtőszekrénybe, így szép lassan olvad ki. Pár év múlva biztosan magam készítem majd a leveles tésztát is (még majd örömöm is lelem benne), de mindenhez fel kell nőni, most még lelkiismeret-furdalás nélkül használom a bolti leveles tésztát.

A gombát, hagymát, fokhagymát tisztítás után felaprítom (vékonyra felszeletelem, a gombát szárával együtt), majd 1-2 ek vaj és olivaolaj keverékén (előző jobb ízt ad, utóbbi jobban bírja a hevítést) megpárolom a hagymát, kicsit karamellizálom is, rádobom a fokhagymát és amint megérzem az illatát, megy hozzá a gomba. Sózom, fűszerezem és párszor megkevergetve megpárolom, majd teljesen elfőzöm a levét.

Közben lisztezett deszkán kinyújtom a leveles tésztát (kb 3 mm vastagságúra) és egy pogácsaszagatóval köröket vágok ki belőle. Egy kisebb pogácsaszaggatóval (vagy pohárral) a kör szélétől kb félcentivel beljebb benyomom a tésztát, így kis perem keletkezik, a belső, kisebb körbe fogom a tölteléket halmozni, de csak azután, hogy a peremet lekenem felvert tojással. Ráhalmozom a tölteléket, megszóróm a reszelt sajttal és sütőpapírral bélelt sütőlemezen, 180 fokra előmelegített sütőben kb 18-20 perc alatt készre sütöm.


Egy stockfood ételkép ötlete alapján készült.

2 megjegyzés:

Vesta írta...

Hú, ez is de jól néz ki! Nagyokat nyelek itt reggeli előtt,ahogy olvasom a recepted!

"saját levében" írta...

Hát erre lehet inni! Én doboz alakúra sütöm az ilyesmit, mert úgy gazdaságosabb, és az a tapasztalatom, hogy ha olvasztott vajjal kenegetem meg, jobban feljön a tészta. Míg a tojás mintha lezárná inkább. De lehet hogy hülyeség.