2009. január 26.

Hagymás quiche


A quiche (ejtsd: kis) a francia konyha egyik hagyományos fogása. Melegen és hidegen is fogyasztható, lehet előétel, de salátával, vagy egy szelet sült hússal lehet főétel, magunkkal vihetjük munkahelyre, vagy útravalónak, utazáskor.


Az autentikus változat vajas tésztával készül, erre kerül a füstölt szalonna és a creme fraiche - tojás - tejszín - sajt keverék, de most én kényelemből (értsd: lustaság) és korlátozott vasárnap esti készletekből leveles tésztával készítettem (így is finom lett), került még bele hagyma, bacon, tejszín, tojás és sajt.


Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta

4 jókora fej hagyma

1 ek kacsazsír
10 dkg szeletelt bacon
4 tojás
1,5 dl tejszín
1,5 dl tej
10 dkg reszelt ementáli sajt
só, frissen őrölt bors és szerecsendió


A sütőt előmelegítem 180 fokra. A leveles tésztát kinyújtom, piteformába terítem úgy, hogy oldalpereme is legyen, az alját villával alaposan megszurkálom, így nem fog felpúposodni sülés közben. Ha meleg a sütőm, 10-12 percre beteszem a piteformát és elősütöm a tésztát.
A szalonnát felaprítom, a hagymát meghámozom és felszeletelem. Felmelegítek egy vasserpenyőt, amiben kisütöm a bacon zsírját, majd kiszedem és félreteszem. A serpenyőbe teszek egy ek kacsazsírt, beledobom a hagymát, és üvegesre párolom. Összekeverem a tojást, tejszínt és a tejet. Sózom, borsozom, friss szerecsendiót reszelek bele.
Kiveszem a piteformát és az elősütött tésztára borítom a sült bacont és a hagymát, elosztom, ráöntöm a tejszínes keveréket. A tetejét megszórom reszelt sajttal, és 25-30 percig sütöm.


4 megjegyzés:

fatboy írta...

Nagyon jó néz ki, de engem inkább a tarte flambée-re (németül flammkuche) emlékeztet. Én itt lakom elég közel a quiche hazájához, Lotaringiához, ahol a quiche nem ilyen lapos, inkább felfújthoz hasonlít. A recept nagyjából egyezik, de a tej és a tejszín helyett 3,5-4 dl creme fraiche (sima tejföllel tökéletesen helyettesíthető) kerül bele, a sajtból kicsit többet, hagymát pedig egyáltalán nem teszünk a töltelékbe. A sajtot amúgy mi nem a tetejére szórjuk, hanem inkább belekeverjük a cuccba. A szerecsendió nagyon fontos! A lotaringiai quiche (quiche lorraine) szalonnával készül, de néha füstölt lazacdarabkákat használok helyette, azzal is remek. Sózni egyik esetben sem kell, mert a szalonna és a lazac is elég sós. A zsír is soknak tűnik, hiszen a szalonnából (vagy baconből) kisül amennyi kell.
kép: http://stationgourmande.canalblog.com/images/quiche_lorraine_131.JPG

gabojsza írta...

Hmmm... a lazacos változat igen kedvemre való lenne:-)
Igen, tudom, creme fraiche vagy tejföl dukál bele, de nekem vasárnap este 8 után épp nem volt otthon csak tej meg tejszín...a bacon meg olyan "nyeszlett" volt, hogy abból ugyan nem sok sült ki:-)
Mindenesetre a végeredményre nem volt panasz, a képen látható szeletet sikerült csak mára átmenteni, mindenkit megkértem, hogy a blogra való fénykép kedvéért hagyja meg míg kivilágosodik.

Mamma írta...

Nalunk is gyakran megfordul a konyhaban:))
2 eve akarom posztolni, de mindig kifutok az öszi idöböl, amikor sütni szoktam. Olyankor ujbort iszunk hozza, az nagyon illik melle!
(De ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne BARMIKOR megenni:)))

Amugy ugy keszitem, ahogy fatboy irta:)), omlos tesztaval, tejszin-creme fraiche, stb., mostanaben pedig a badeni verziot sütögetem:))
De tenyleg csak apro elteresek vannak a különbözö variaciok között, es mindegyik hihetetlen finom!!:))

Névtelen írta...

A Quiche sok lehetősége közül, nálunk a legkedveltebb a karamellizált hagymával készült változat.
Ebben az esetben a legalább 60 dkg lilahagymát cca 40 percen keresztül karamellizáljuk, majd az elősütött tésztát sajttal beszórva, rá a hagyma és végül tejföl/tejszín + sajt + tojás +
szerecsendió.