Nagylány bolti tejberizst vett volna, de lebeszéltem azzal, hogy majd főzök neki én, olyat úgy sem kapni, amilyen otthon készül. Végül nem volt tőle elájulva (én igen), mert ő nagyon kiérezte belőle a mandarin héját, szerintem meg kellemesen citrusos, harmonikus ízű volt a végeredmény. Ízlések és pofonok…
Hozzávaló:
15 dkg rizottó rizs
3 dl tej
2 dl tejszín
1 mandarin reszelt héja
1 vaníliarúd
5 dkg lágy, világos nádcukor
10 dkg 70%-os csokoládé
15 dkg rizottó rizs
3 dl tej
2 dl tejszín
1 mandarin reszelt héja
1 vaníliarúd
5 dkg lágy, világos nádcukor
10 dkg 70%-os csokoládé
tejszínhab és narancslekvár a tálaláshoz
Egy közepes méretű lábosban összemelegítem a tejszínt a tej felével, majd hozzáadom a lágy, aprószemcsés barnacukrot és a vaníliarúd kikapargatott belsejét, de beledobom a vanília rudat is. Belereszelem a mandarin héját, hozzáadom a rizst és takaréklángon, csendes forrásban, gyakori keverés mellett megfőzöm, ha elfőtt a leve azt forró tejjel pótolom. A csokit durvára darálom és belekeverem a kész rizottóba, kevergetve felolvasztom, így sűrű, de nem túl édes rizskrémet kapok.
Egy közepes méretű lábosban összemelegítem a tejszínt a tej felével, majd hozzáadom a lágy, aprószemcsés barnacukrot és a vaníliarúd kikapargatott belsejét, de beledobom a vanília rudat is. Belereszelem a mandarin héját, hozzáadom a rizst és takaréklángon, csendes forrásban, gyakori keverés mellett megfőzöm, ha elfőtt a leve azt forró tejjel pótolom. A csokit durvára darálom és belekeverem a kész rizottóba, kevergetve felolvasztom, így sűrű, de nem túl édes rizskrémet kapok.
A még forró desszertet tálkákba kanalazom és tejszínhabbal, narancslekvárral kínálom.
(4 adag )
(4 adag )