2009. január 1.

Az én szilveszteri malackáim


A 2009-es szilveszter vitathatatlan „sztárjai” a malackák voltak. Legalább olyan karriert futottak be a gasztroblogok világában, mint a dagasztás nélküli kenyér, a másfélórás buci vagy a hasselback burgonya. Villogtam velük én is:-) Más receptet is ki fogok próbálni, mert az alábbi frissen (langyosan) nagyon finom, de másnap már közel sem olyan ízélmény, mint például a sajtos stanglim.

Ahogy tegnap készültek:
40 dkg liszt
fél csomag sütőpor
1 ek só
25 dkg margarin
1 ek 10 %-os ecet,
másfél pohár natúr joghurt
8 dkg (füstölt)sajt

A hozzávalókat a leírt sorrendben összedolgozta konyhai segédem (a joghurt annyi, amennyitől összeállt a tészta), folpackba csomagolva pár órát pihent a hűtőben, majd félcenti vastagra nyújtottam, nagylelkűen lisztezett deszkán.

A továbbiakban csak egy normál és egy kisméretű pogácsaszaggató kapott szerepet, illetve néhány szem tökmag hosszában kettévágva (a pörkölt tökmag erre nem túl jó, mert ropogós és törik, nem igazán lehet kettévágni), na meg pár szem lenmag, amit zen állapotban tud az ember lánya helyére passzintani egy saslikpálca segítségével. Szükség van még „ragasztóanyagra”: egy felvert tojásra meg a kenőecsetre. A malacpofa alapja egy kör (a nagyobbik pogácsaszaggatóval kivágva), rá kell "ragasztani" a tojással megkent pofira a fülét és orrát. Az orra a kisméretű pogácsaszaggatóval kivágott kör, a fülek pedig orrméretű kör elnegyedelve, ergo egy kis körből 2 malackányi fül keletkezik. (na, ezt jól elmagyaráztam!) Tökmagból szemet, szezámmagból vagy lenmagból orrlyukakat kap a malacka, aztán lehet gyönyörködni, egyik bénább, mint a másik. Sütőpapírral bélelt tepsiben, egymástól kellő távolságban sültek mosolygósra, 180 fokon, kb 20 perc alatt.
Az ötletért köszönet Katának.

7 megjegyzés:

KataKonyha írta...

Az ötlet sajnos nem az enyém, írtam is, hogy az nlcafe.hu fórumról való, tavaly az volt tele vele, én csak előkaptam az idei szilveszterre, és megosztottam veletek. De örülök, hogy tetszett nektek is:)

Blue írta...

Szia! Kérlek egészítsd ki a receptleírásnál, hogy a harmadik sorban az 1 ek. után mi következik. Ennek hiányában nem merek belekezdeni, mert nem tudom mit felejtek ki belőle.
Köszönöm előre is!

Blue

gabojsza írta...

Bocs:-) kiegészítettem!

Altair írta...

Nálunk a marcipános malackák lettek a szilveszteri buli slágerei:

Marcipános malackák (15 főre)
Hozzávalók: Liszt 500 g, Vaj vagy margarin 250 g, Marcipánmassza 150 g (legjobb a piros, mert attól a malackák rózsaszínek lesznek), Porcukor 150 g, Tojás sárgája 4 db, Tej 600 ml, Mazsola 50 g.
Elkészítés: A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, marcipánmasszával, cukorral, végül a tojások sárgájával és egy kevés tejjel. A tésztát lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, egy nagyobb és egy kisebb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk (kétszerannyi nagyobb, mint kisebb körlap legyen). Egy egészben hagyott nagyobb korong, egy félbevágott nagyobb korong és egy kisebb korong felhasználásával malacfejet formázunk, a szeme helyére mazsolált teszünk, az orrára (kisebb tésztakorong) két kis lyukat szúrunk és sütőpapírral bélelt tepsibe téve, tejjel megkenjük. 180°C-os sütőben 12-15 percig sütjük.

Azért ilyen nagy adag, mert 7 éve búcsútankonyhán készítettük el.

gabojsza írta...

Köszönjük a receptet, jövő szilveszterkor kipróbáljuk:-)))

Blue írta...

Köszönöm a kiegészítést Gabojsza és sütésben-főzésben sikeres évet kívánok neked !
Blue

gabojsza írta...

Blue, szívesen, Neked is viszont kívánom!:-)))