2011. március 7.

Sörös, hatmagvas kenyér


A legfinomabb kenyerem, amióta kerülnöm kell az élesztős dolgokat. Titka a hatmagvas angol liszt,


amiből a nyáron sütöttem már DNK kenyeret is,


de ez talán még annál is jobb lett! Ropogós a héja, és olyan finom, hogy állandóan enném. Kár, hogy a liszt csak Pesten kapható és nem is olcsó.

Update: Kiskőrös legjobb delikátesz boltjában, a Divino Delikát és Borszaküzletben is tartanak már angol liszteket (nem csak a kedvemért)

Dagasztás nélkül, sütőporral, szódabikarbónával és sörrel készült hatmagvas kenyér

Hozzávalók:
400 g hatmagvas (angol) liszt
12 g sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1 tk só
1 csapott evőkanálnyi nádcukor
1 tk köménymag, egészben (letagadtam, azzal, hogy „benne volt a lisztben”)
1 db tojás
4 dl sör

A sütőt előmelegítem 180 °C-ra, a hozzávalókat összekeverem (egészen lágy, szinte folyékony a massza, de no para, jó lesz!), beleöntöm egy alaposan kivajazott, 25 X 12 cm-es sütőformába és betolom a sütőbe, kb egy órára.
Ha megsült, kiborítom a formából, rácson hagyom hűlni, aztán még magam elől is dugdosom, mert erősen addiktív.

A sörös kenyér receptje alapján.

Ha tetszik a recept, csatlakozz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Gabojsza, elárulod, hogy hol lehet ilyen hatmagvas lisztet venni? Előre is nagyon köszönöm, Maya

Gabojsza írta...

Kedves Maya, a Culinarisban vettem, nyolcszázegynéhány forintért, másfél kilós egy csomag.

vero írta...

a sörben is van (sör)élesztő.

Gabojsza írta...

Igen tudom, de a sörről nem vagyok letiltva, így az belefér:-)

Home4u írta...

Hmmm! Nagyon guszta! Én is nehezen tudnék ellenállni, főleg frissen! :)

Boroka írta...

Nagyon koszonom ez a receptet. Tenyleg isteni ez a kenyer.:)
De elarulnad nekem,hogy mivel kerulhetnem el, hogy morzsalodjon. A masodik nap vegere mar szeletelni sem tudtam, nemhogy megvajazni.:( Es nem szeretnek lemondani emiatt errol a kenyerrol.

Gabojsza írta...

Boróka, már sokszor megsütöttem, de nekem nem morzsálódott. Angol lisztből sütötted? Más tippem nincs a morzsálódásra.

Boroka írta...

Akkor tuti a liszt a hibas. :(
Nem, sajnos nem abbol. Kanadaban elek es itt nem ismerik. 9 magvassal sutottem. Ma megprobalom 12 magvassal, hatha.
Koszonom a segitseget. :)

Kerti Törpe írta...

Szia Gabojsza, nagyon tetszik a kenyered, de nem másolható! Miért? Tudom, vannak szerzői jogok, de másnál is, és mégis másolhatók. Nekem csak saját használatra kéne, nem közlésre! Így nem is tudom, hogy lehet egy receptet használni. Az egész gépet ki kéne vinni a konyhába, ahol viszont nincs internet. Vagy: szaladgálok a szoba és a konyha között, amíg minden összetevőt le nem mérek és a sütés folyamatát el nem végzem. Vagy most jutott eszembe egy 3.verzió: megnyitom az oldaladat, megnyitok egy Word-oldalt és leírom a receptet. Tehát már így is rögzítettem a te, szerzői jog alatt álló alkotásodat. Akkor már nem egyszerűbb Ctrl C + Ctrl V-t alkalmazni? Várom szíves válaszodat. Mari

Gabojsza írta...

Kedves Mari,
Sajnálom és elnézésed kérem a kellemetlenség miatt, de rákényszerültem... Olyan sok teljes bejegyzésem vitték Ctrl C + Ctrl V-vel kopizva (nem csak a receptem, hanem a bevezető szöveggel együtt, ami nem egyszer családi történetem) és töltötték fel sajátjukként különböző oldalakra, receptgyűjtőkre, nyilvánosan elérhető "családi szakácskönyvekbe" és még ki tudja hová - forrás megjelölés nélkül (naná!), hogy megelégeltem a szélmalomharcot (az ominózus oldalak üzemeltetői mosták kezeiket és nem egyszer még nekik állt fentebb) és úgy döntöttem, hogy aki el akarja készíteni, meg akarja sütni, vehet egy papírt-ceruzát és lefirkanthatja magának a hozzávalókat. Sok munkám van ebben a blogban és bár nagyon szívesen csinálom, de azt nem viselem jól, hogy a munkám után más arassa le a babérokat (az ilyen gyűjtőoldalak idegen, nem egyszer "lopott" tartalommal töltik meg, aztán ha már jó a látogatottságuk, bezsebelik a reklámbevételt úgy, hogy más dolgozott, ők csak aratnak... Nem azok ellen irányult az intézkedés, akik - úgy mint Te - saját használatra kopiznák ki a receptet, de sajnos Ti is szenvedő alanyai vagytok. Ha kicsit javul a morál ezen a téren, nem mondom, hogy örökre így marad, de egy ideig sajnos nem fogok változtatni rajta. Köszönöm a megértésed.