2011. március 3.

Kakaós csiga, ami igazából Ferdinánd-tekercs


Megvan életem kakaós csiga receptje! "A" kakaós csiga recept! Tukacs Roland pékmestertől tanultam, az Esszencia főzőiskola 3Cukrász + 1Pék mesterkurzusán. Ugyanezen recept alapján kuglófot is sütött, mondanom sem kell, mennyei volt az is! Roland két kurzusán volt alkalmam részt venni, komolyan mondom, többször párás lett a szemem az előadását hallgatva… a tudása, szakmai alázata és lelkesedése előtt le a kalappal! Nagyon sokat tanultam, csupa olyat, amit csak úgy lehet, ha ott vagy, látod, hallod (pld. milyen hangon puffog a tészta dagasztás közben, ha már jó), amit szakácskönyvből nem lehet elsajátítani. Ha már tanulunk, a legjobbaktól tegyük!

Hozzávalók a tésztához:
0,5 kg liszt (BL55)
25 g friss élesztő
5 g só
80 g kristály (vagy nád)cukor
80 g puha vaj
1 tojás
kb 3,5 dl tej
½ vaníliarúd kikapart magjai
½ citrom reszelt héja
löttyintésnyi rum

A töltelékhez:
100 g puha vaj
100 g porcukor
2 ek jó minőségű, cukrozatlan kakaópor
A kenéshez: 1 tojás
A locsoláshoz: 2-3 ek cukor
2,5-3 dl tej és a vaníliarúd másik fele (kikaparva)

A tésztához kevés langyos, cukros tejbe felfuttatom az élesztőt, majd a többi hozzávalóval összekeverve (vigyázva, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel) ruganyos tésztát gyúrok. Mivel vasárnap reggel készítettem, amikor a család még aludt, mellőztem a hangtalannak nem mondható konyhai segédem és kézzel dagasztottam. Élmény volt! Igaza van Rolandnak, lehet géppel is csinálni, de akkor kimarad a lényeg, mert hogy a gépnek nincs lelke…terápiás stresszoldásnak is tökéletes foglalatosság, külön élmény volt hallani a tészta puffogó hangját, ami tényleg olyan volt, mint a pékkurzuson Roland mutatta.

Amikor már nem ragad a tészta a kezemhez, dagasztótálba teszem, letakarom és huzatmentes, meleg helyen hagyom fél órát pihenni, közben elkészítem a tölteléket: a puha vajat jól kikeverem a porcukorral és a kakaó porral. Amikor letelik a tészta pihenési ideje, lisztezett felületre borítom, sodrófával kinyújtom és megkenem a kakaós-cukros vajjal, feltekerem és másfél-két centi széles szeletekre vágom. Az így kapott csigákat sütőpapíros tepsibe helyezem, tojással lekenem és meleg helyen addig hagyom kelni, míg megtöltik a formát.

210 fokra előmelegített sütőbe tolom és 10 perc után csökkentem a sütő hőmérsékletét 180 fokra, összesen 22-25 percig sütöm. 5-8 perccel a sütési idő lejárta előtt kiveszem és meglocsolom pár evőkanálnyi langyos, cukros tejjel, amibe elkevertem a vaníliarúd másik felének kikapart magjait (ettől mennyeien puha, omlós lesz a csiga és sokáig friss marad).

Nem lettek olyan szépek, min Roland Ferdinánd-tekercsei, de nagyon finomak voltak! 
Ha kíváncsi vagy a pékkurzuson készült többi csodára, látogass el a Facebook oldalamra és nézd meg az ott készült fénykép albumokat, illetve azokat a csodákat, amit e recept alapján olvasóim megsütöttek!



9 megjegyzés:

Bianka írta...

Reggelire rendelnék vagy két darabot :)

Névtelen írta...

megcsináltam az álomcsigát-rémálom lett. egy nyúlós tészta ami kezelhetetlen, kidobott energia és pénz, pedig az egész család várta. Valami el van írva a hozzávalókban????

Névtelen írta...

most rákerestem a neten a ferdinánd tekercsre, a fél kg liszthez kb 2,5dl tej kellett volna, csak az utánam következő próbálkozók kedvéért írom...
+ még jó lett volna ha oda van írva milyen vastagra nyújtsam, szeleteljem. ez volt az első recept amit megcsináltam innen, és azt hiszem egy időre az utolsó is.

Gabojsza írta...

Kedves névtelen, sajnálom, hogy nem sikerült. Aznap, amikor feltettem a receptet, ketten is elkészítették és nagyon jól sikerült mindkettőnek (a Facebookon olvashatod a megjegyzéseiket, egyikük még képet is mellékelt. Én egyszer 3,2 dl tejjel készítettem, egyszer meg 3,5-el, Tukacs Roland receptje is kb 3,5 dl tejet ír, azt mindenki tudja, hogy ez lisztfüggő. Az bele van írva, hogy másfél-két centi széles szeletekre vágom, érdemes figyelmesebben olvasni:-) További sok sikert!:-)

Névtelen írta...

Ne add fel, tényleg isteni - másnap is, a harmadnapot nem biztos, hogy megéri. Én még raktam hozzá később egy kis lisztet. A kicsit puhább tésztával való nehezebb munka az ára a könnyű, hiperpuha végeredménynek - gondolom :)
Nyúl

bolondmari írta...

Ma megsütöttem a kalácsot..kakaó nélkül..Isteni lett!!!Pontosan ilyen tésztáról álmodtam..kívül ropogós,belül édes,tömény,szaftos...köszönöm szépen!! :)

Névtelen írta...

Kedves Gabojsza!
Nem értem a korábbi hozzászólokat,pontosan követtem a receptet és Isteni lett!! Köszönöm ezt a receptet, nem ettem még ilyen jót!!
Dia

Gabojsza írta...

Dia, én köszönöm a visszajelzést:-)
Abban nem volt kétség, hogy Tukacs Roland receptje jó. Örülök, hogy az egyetlen negatív visszajelzés mellett sok a sikerélmény!

Névtelen írta...

Na ma én is kipróbálom... Remélem jól fog sikerülni.
De pontosan fogom követni a leírást. Köszi a receptet :)