2011. március 21.

Kucsmagombás csicsóka krémleves


Tavaszodik rendesen, kezdődik a medvehagyma, majd a kucsmagomba szezon, egyben ez azt is jelenti, hogy az utolsó csicsókás ételeket esszük őszig. Krémlevesnek elkészítve is nagy kedvenc, kucsmagombával a vasárnapi levesünk volt.

Hozzávalók:
1 kg csicsóka
2-3 dkg szárított kucsmagomba (a Debreceni piacon vettem, még októberben)

fél citrom leve
3 evőkanál olívaolaj
2 salotta hagyma, apróra vágva
1 dl fehér bor
1 liter csirke (vagy zöldség)alaplé
2 dl tejszín
2 evőkanál vaj
só és frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint

A szárított kucsmagombát meleg vízbe áztatom, addig hagyom ázni, míg elkészülök a levessel. A csicsókát meghámozom, vékony szeletekre vágom, és azonnal citromos vízbe merítem, így nem barnul meg. Hagyom állni legalább 5 percig és lecsepegtetem.
Egy nagy serpenyőben, 2 evőkanál olívaolajat egy evőkanál vajjal felmelegítek, hozzáadom az apróra vágott hagymát és üvegesre dinsztelem. Hozzáadom a szeletelt csicsókát, és körülbelül 5 percig kevergetve dinsztelem azt is, majd hozzáöntöm a fehérbort és hagyom főni, amíg a bor alkohol tartalma elpárolog. Felöntöm az alaplével, sózom, borsozom, felforralom, majd csökkentem alatta a lángot és lassú tűzön hagyom puhulni kb.15 percig. Pürésítem a levest és hozzákeverem a tejszínt.
 Leszűröm a beáztatott gombát, egy kis serpenyőben, közepes lángon megolvasztom a vajat és megpirítom rajta a kucsmagombát (ez kb. 5 perc), fűszerezem sóval, és kevés frissen őrölt borssal.
A levest a pirított gombával és petrezselyem zölddel tálalom.

Gordon Ramsay receptje alapján.

Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.

7 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon finom lehet

Gabojsza írta...

Bianka, tényleg az volt!:-)

Horasz írta...

Már azt hittem friss kucsmagombát találtál:)

Gabojsza írta...

Remélem fogok:-) de ahhoz még pár meleg nap kellene...

Eszter írta...

De jól hangzik és a tálalás is szuper!

Gabojsza írta...

Eszter, köszönöm:-)

Életünk és ételeink írta...

Nagyon tetszik..