2011. március 16.

Magvas kenyér, élesztő nélkül


Kenyérsütési kísérlet-sorozat folytatódik, amióta nem csak a fehér lisztről tiltottak le, hanem az élesztőről is, fuccs a gyönyörűséges, illatos és finom DNK kenyereimnek, mostanában élesztőmentes, sütőporos, sörös kenyereket sütök mindenfajta egészséges lisztekből. A legjobbat már megalkottam, de mivel az a lisztem elfogyott és jó egy hét múlva lesz csak utánpótlás, használom az itthoni készleteket.  A fehér kenyéren túl is van élet.

Hozzávalók:
10 dkg világos rozsliszt
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
20 dkg graham liszt
30 dkg durum liszt
30 dkg kukoricaliszt
4 evőkanálnyi szezámmag
4 evőkanálnyi lenmag
1 kiskanálnyi szódabikarbóna
8 dl langyos víz
2 evőkanálnyi olívaolaj
2 teáskanál só

A liszteket összekeverem a szódabikarbónával, a sóval és a száraz serpenyőben illatosra pirított magvakkal. A közepébe fészket képzek, hozzáadom az olajat és fokozatosan a vizet. Gyorsan átgyúrom, sütőpapírral kibélelt kenyérformába rakom és mehet a sütőbe, 60 percig 170 fokon, 10 percig 200 fokon sütöm, akkor jó ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad.
Több napig ettük, minőségromlás nélkül bírta, míg el nem fogyott.

Ha tetszik a recept, csatlakozz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.