2011. március 7.

Fűszeres köles keksz


Egycsipetnél olvastam egy kölesfasírt receptet, ami megtetszett. Meg is sütöttem, de nem fasírt lett, hanem inkább egy jó fűszeres, sós kekszféleség, abból az egyszerű okból, hogy az én változatom nem főtt kölesből, hanem kölespehelyből készült,


amit mindössze 10 percig kell meleg vízzel felöntve állni hagyni és máris használható. Nagylány elvitte a felét nasinak, a többi elfogyott reggelire, kefírrel.

Hozzávalók:
300 g instant kölespehely
1 fej hagyma
4 ek szezámmag, őrölve
4 ek lenmag, őrölve
1 tk provence-i ízesítésű házi fűszerkeverék
1 tk szárított bazsalikom
1 ek natúr bio vegamix
1 tojás
2 gerezd fokhagyma
fél csomag szárzeller

A kölespelyhet beáztattam annyi meleg vízbe, hogy 1 cm-el ellepje, majd pár órára magára maradt, mert más dolgom akadt. Nem szívta be az egész vizet, így felhasználás előtt leszűrtem. A szárzellert, a vöröshagymát és a fokhagymát késes robotgéppel felaprítottam, majd összevertem a megőrölt magokkal, a fűszerekkel, a tojással és a kölessel. Alaposan elkevertem és mivel olyan lágy volt a masszám, hogy formázni nem lehetett, evőkanállal sütőpapíros sütőlapra adagoltam, majd betoltam a tepsit a 200 fokosra előmelegített sütőbe és hőlégkeverésen kb 45 percig sütöttem. Ebből a mennyiségből 24 darab 7-8 cm átmérőjű keksz lett. Nagyon ízlett, legközelebb szárított paradicsomot és olajbogyót is teszek majd bele. Mert lesz legközelebb, hamarosan.

Ha tetszik a recept, csatlakozz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.