2011. március 31.
Medvehagymás nyúl májkrém
A klasszikus, kenhető változat. Semmi ipari feeling, ez itt a gyerekkori ízemlékeket ébresztő házi verzió, amit olyankor készítek, amikor májat sütök, mindig szándékosan többet, hogy májkrémnek való is maradjon. Medvehagyma szezon lévén, került bele egy kis csokorral.
Hozzávalók:
fél kg nyúlmáj
2 ek olívaolaj
1 ek vaj
20 dkg apró salotta hagyma
1 zöldpaprika
1-2 gerezd fokhagyma
1 csokor friss medvehagyma
só, frissen őrölt bors
2 X 5 cl konyak
Egy méretes serpenyőben összeolvasztom a vajat és olívaolajat, rádobom a negyedelt salottát és a csíkokra vágott paprikát, a szeletelt fokhagymát, majd a hártyáktól megtisztított nyúlmájat. Tekerek rá borsot és fedő alatt addig sütöm, míg a májból villapróbára (szúrásra) nem távozik vörös szaft. Ha már zsírjára sült, ráöntök 5 cl konyakot és flambírozom, majd megsózom. A medvehagymát felaprítom, a serpenyő tartalmával együtt és még 5 cl konyakkal leturmixolom, ha szükséges, igazítok az ízén sóval. Ha nem lenne elég krémes, hozzáadok egy kevés puha vajat. Tálba szedem és mehet a hűtőbe, dermedni. Pirítósra kenve, retekkel, újhagymával igazi ünnepi reggeli.
Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.