2011. március 31.

Nyúl rillette


A rillette igazi comfort food. Elvan magában míg elkészül, aztán rá lehet járni, míg el nem fogy. Lehet darabosabb benne a hús, vagy késes robotgéppel aprított, egészen krémszerű. Hedonista húslekvár, most a legfinomabb nyúlhúsból.

Hozzávalók:
1 fej salotta
kb 1 liter kacsazsír
2 gerezd fokhagyma
1 kg nyúlhús
1 bouquet garni
1 teáskanál quatre épices fűszerkeverék
Maldon só
frissen őrölt bors
5 cl konyak

Felvágok egy fej salottát és alacsony hőfokon üvegesre pirítom kacsazsíron.
Hozzáadok két szétlapított fokhagymagerezdet, majd amikor megérzem az illatát, akkor hozzáteszem az előzőleg megmosott és leszárított nyúlhúst. Hozzáadok egy bouquet garni-t (friss fűszernövényekből összeállított ízesítő csokor, petrezselyemzöld, kakukkfű, babérlevél és turbolya, amit a póréhagyma zöld héjába csomagolok és zsineggel összekötök) és egy teáskanál quatre épices* fűszerkeveréket, egy löttyintésnyi konyakot, meg annyi kacsazsírt, hogy jól ellepje a húst. A kerámialap legalacsonyabb fokozatán, lefedve hagyom, hogy vajpuhára konfitálódjon a nyúl, a vége fele Maldon sóval ízesítem. Ha kész, kiszedtem a zsírból és villával szétszedtem, majd visszateszem a szétszedett húst a pástétomformába szűrt zsírba, vigyázva, hogy a zsír jól ellepje és másnapig hagyom a hűtőben megdermedni.
Egy szelet pirítósra kenve, újhagymával, retekkel, pár szem pirított dióval, majd egy pohár üde rozéval leöblítve a legfinomabb.


Ha nem fogyna el, megmelegíteném, leszűrném a zsírját és a konfitált nyúlhúst tésztába töltve raviolit készítenék, amit nyúlalaplével készült tárkonymártással tálalnék.

*Quatre-épices, vagy épices parisiennes, a francia négyfűszer-keverék a forradalom előtti időkből származik, de ma is használatos. Gazdag zamatával helyettesítheti a borsot minden ételben.
Én 1 rész szegfűszeg, 1 rész szárított gyömbér, 1 rész szerecsendió és 2 rész fehér borsból készítettem, a fűszereket egy serpenyőben szárazon illatosra pirítottam, mozsárban megőröltem, a maradékot jól záródó fűszerdobozba tettem, mert sokáig eltartható.

A képeken látható gyönyörűséges diós, kovászos rozskenyeret Dorka lányom sütötte sk az Essencia főzőiskolás pékkurzusán:-)

Ha tetszett a recept, csatlakozhatsz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.