2010. április 27.

Túrótorta eperrel


Kezdődik az eperszezon! Túróval és csokoládéval verhetetlen, még ha kicsit hepe-hupás is :-)

Hozzávalók egy 17 cm átmérőjű tortaformához:
fél csomag teljes kiőrlésű kakaós keksz (pld. Grancereale)
50 g vaj
2 dl tejszín (30%-os)
125 g túró (vagy ricotta)
1 tk zselatin
nádcukor vagy méz, ízlés szerint
1 citrom reszelt héja
1 tk vanília kivonat
100 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
negyed kiló eper
néhány szem natúr pisztácia

A kekszeket összetöröm: erősebb nylon zacskóba teszem és a húsklopfolóval megdolgozom (nem baj, ha nem lisztszerű morzsa lesz belőle). A vajat felolvasztom és összedolgozom a kekszmorzsával, a masszát egy 17 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma aljára nyomkodom egy kanál, vagy kezem segítségével.
Megmosom az epret, leszárazom és vállrészben egyenesre vágom. Fél cm vastagon felszeletelem és a szeletekkel körberakom a tortaforma belső falát.
A túrót villával összetöröm, ízlés szerint édesítem, hozzáreszelem a citromhéjat, belekeverem a vanília esszenciát.
A zselatint elkeverem kevés vízben, forrásig melegítem és félreteszem kicsit hűlni, majd a túróhoz adva elkeverem, végül összeforgatom az egészet a kemény habbá felvert tejszínnel. A tortaformába várakozó kekszalapra simítom és pár órára a hűtőbe teszem.
Legalább 2 óra elteltével vízgőz felett felolvasztom a csokoládét, lágyítom egy kevés szűz dióolajjal (vagy sima, napraforgó olajjal) - ettől krémesebb lesz a máz - majd rácsurgatom a már megdermedt túrótortára. Újabb órányi hűtés után előveszem a konyhai gázpisztolyom és gyorsan körbemelegítem vele a torta oldalát, így az könnyen és „balesetmentesen” leválasztható (gázpisztoly hiányában akár egy gyertyával is körbemelegíthető, vagy meleg késsel, egyszerűen körbevágom a tortaforma belső falánál és elválasztom tőle) . Tányérra csúsztatom a tortát, tetejét natúr pisztáciával és eperrel díszítem.
Forró vízbe mártott késsel érdemes szeletelni.

30 megjegyzés:

Lilla írta...

Naaaagyon jól néz ki! Maradt egy kis tejünk, amiből túrót készítek. Úgy látom, már meg is van a túró helye. :-)

Ottis írta...

Ez gyönyörű!

"saját levében" írta...

Azt hittem photoshop!

Moha írta...

Gyönyörű lett!

Thrini írta...

Jajjjj de szép!

Gabojsza írta...

Köszönöm sazépen! SL: ha értenék a Photoshop-hoz, nem ilyen lenne, hanem tökéletes:-)

Kékmadár írta...

Eszméletlen jól néz ki! De működik dió olaj és gázpisztoly nélkül is?

Gabojsza írta...

Hát persze! Dióolaj helyett használj nyugodtan napraforgó olajat, gázpisztoly helyett meg pld. egy gyertyát - kívülről, ez majd pont annyira megolvasztja a zselatint a túróban, hogy az elválik a forma falától - , vagy meleg kést, amivel elválasztod a tortát a formától. Csak bátran!:-)))

Lilahangya írta...

Milyen szép lett!

Doctor Pepper írta...

wooowh, de gyönyörű!! gratulálok!

Bianka írta...

ÁÁÁÁ nem találok szavak, milyen gyönyörű

Chef Viki írta...

Ez meseszép lett!!! Az ízére gondolni sem merek, mert kifolyik a nyál a számból :-)

Ízlésszindróma írta...

én is csak lelkendezni tudok! Nagyon szépséges!

Gabojsza írta...

Köszönöm:-) ekkora sikere még itthon sem volt...

Melinda írta...

Csodaszép! Eper-túró-csoki, nagyon finom lehet! Én is epertortát sütöttem a hétvégén (www.kreatorta.blogspot.com). Lenne egy kérdésem: a natúr pisztáciát hol veszed, égen-földön keresem. Gratulálok a blogodhoz!

Gabojsza írta...

Melinda, ezt Bécsben vettem, de itthon is kapható Budapesten a Mediline üzletházban (XIII: ker, Csizma u. 4.)

Melinda írta...

Köszönöm az infót!

Névtelen írta...

Csodaszép és biztos finom is!
Árulja el valaki, hol lehet natúr pisztáciát venni!
Lehetőleg egészben.
Évek óta keresek egy torta recepthez, de csak sósat találtam :(
Margit

Gabojsza írta...

Margit, 2 kommenttel feljebb írtam meg:-)

Névtelen írta...

Köszi, most láttam az üzlet címét!
Margit

Beni Rupi írta...

Kedves Gabojsza! Ez a torta szenzációsan szép! Pont jó lesz a pasimnak!!
Adri

Annie írta...

Kedves Gabojsza!
Nekiálltam megcsinálni anyák napjára, ezért szólok, hogy van valami elírás a hozzávalók terén.
A keksz nekem csak 80 g vajat vett fel, de ez valószínűleg azért van, mert zabfalatokat használtam, és az zsírosabb. Viszont a 125 g túró biztosan elütés, 1 kg zsírszegény túrót használtam, ahhoz viszont utólag elég kevés lett a 2 dl tejszín, teljesen észrevehetetlen lett, mind ízben, mind állagban.
Végül a tetejére nekem 200 g étcsokoládé kellett, mégsem lett olyan vastag, mint a képen, ami egyébként gyönyörű, az enyém természetesen nem lett ennyire szép.

Gabojsza írta...

Kedves Annie,
A tortát kétszer, egymás utáni hétvégéken készítettem (akkora sikere volt) és mindkétszer jól sikerült, a fenti arányokkal. A keksz fajtája nem tudom, hogy számít-e vagy sem, mert mindkétszer Grancereale-t használtam és olvasztott vajat. Biztosan lehet kevesebb vajjal is készíteni, annyival, amennyitől épp csak összeáll a kekszmorzsa, legközelebb kipróbálom.
A tejszín és a túró nálam tuti annyi volt, amennyi a recepten szerepel, mert épp van a hűtőben egy doboz olyan, amilyennel készült és 125 g van ráírva. A tejszín is tuti 2 dl. Felvertem habnak, úgy kevertem bele a túrót, a végén inkább túrós tejszínhab volt, mint tejszínhabos túró, de a zselatin szépen bedermesztette, olyan könnyű és finom volt, hogy csak na. Épp ez tetszett benne. A tetejére is tuti 100 g csoki került egy kis olajjal dúsítva és amit látsz, az nem csoki vastagság, hanem a torta forma külső pereménél “túlfolyás”, vagy minek nevezzem. A folyékony, olvadt csokit rácsurgattam a torta tetejére, a tortaformát kézbevettem és körbeforgattam úgy, ahogy a palacsintasütő serpenyőt szoktuk, mikor kevés olajat teszünk bele, de szeretnénk, ha az mindenhol befedné az alját. Ettől a széleken néhol keletkezett egy kis vastagság, amit nem tördeltem le, de maga a csokimáz nem olyan vastag, mint a képen tűnik.Remélem az ízével azért nem volt baj…:-)

Annie írta...

Az íze nagyon finom volt. De túróból nekem a jóval nagyobb mennyiség sem volt elég ahhoz, hogy az eperszemek fölé érjen a krém, úgyhogy még eperrel is dúsítottam a túrót. Valószínűleg jóval nagyobb formát használtam. A csokit én is így oszlattam el, a szélén valóban vastagabb lett, csak én a kép alapján "beleéltem magam" a roppanós csokirétegbe, így olyat kellett produkálnom;) Egyébként egy kg túróval és 200 g csokival is működik, nagyon finom, és könnyen elfogy! Nem kekeckedni akartam, csak szólni, hátha elírás. Valószínűleg kisebb formában úgy működik, ahogy leírtad.

Rita írta...

Hadd kérdezzem meg, hogy hány centis tortaformában készült?
Köszönöm!

Nelli írta...

Nagyon finom lehet ez a torta!Szeretjük az ilyen könnyű sütiket.

Erika írta...

Jelentem elkeszitettem es nem csak szep, hanem finom is:) Koszonom Nektek es koszonet ezert a blogert, en szemely szerint rajongoja vagyok, szuletven erdelybe..(de jelenleg mar ausztraliaban)..ezeket az izeket nem lehet elfelejteni! Tovabbi sok sikert!

Gabojsza írta...

Erika, én köszönöm!:-)

Unknown írta...

Kedves Gabojsza!
Mekkora tortaformát használsz ehhez a csodához? Csak azért kérdezem, mert a hozzávalóknál 17 centist említesz, az elkészítésnél pedig 26-ost. Válaszodat előre is köszönöm! :)
Edit

Gabojsza írta...

Jogos az észrevétel, köszönöm, javítottam :-)