2010. április 9.
Mentás zöldborsó krémleves
Életemben először főztem szójatejjel és növényi tejszínnel. Magamtól sosem tenném, nálam a tejszín 30%-nál, a tej 2,8%-nál kezdődik és mivel a családban senki nem allergiás a tejtermékekre, szoktunk is szabadon tobzódni. Most azonban olyan vendégeknek főztem, akik kérték, hogy semmi állati eredetűt ne használjak. Választásom egy mentás zöldborsó krémlevesre esett, ami annyira ízlett mindenkinek, hogy máskor is így készítem majd.
Hozzávalók 6 főre:
450 g zöldborsó (szezonon kívül mirelit)
2 salottahagyma
2 krumpli
2 ek olívaolaj
1 tk sómentes bio vegamix (szárított zöldségkeverék)
só és frissen őrölt bors
2 dl növényi tejszín
1 liter natúr szójatej
1 ek szárított mentalevél (frissel jobb lett volna, de nem volt)
Az aprított hagymát megdinszteltem az olívaolajon, rádobtam a borsót és a kockákra vágott krumplit, picit sóztam és lefedve pár percig pároltam. Ezután felöntöttem kb 1 dl vízzel, fűszereztem és főztem amíg a krumpli is puha lett (kb.15 perc).
A tűzről levéve beleöntöttem a növényi tejszínt és botmixerrel pürésítettem, majd a szójatejjel hígítottam (kellett hozzá az egész, 1 liternyi). Kellemesen édeskés, szép színű, jó ízű leves lett belőle, kevés dióolajjal díszítve tálaltam.