2010. április 5.

Vadnyúl pástétom


A vadnyúl egy részéből pástétomot készítettem (másik része vadas mártásban végezte). Régimódi, békebeli nyúlpástétom született tésztaburokban, amit ünnepi reggeleken komótosan lehet falatozni, egy pohár pezsgő kíséretében. Van feeling-je az ilyen reggeliknek:-)

A végeredményt a saját készítésű, frissen őrölt pástétom fűszer teszi különlegessé. Bár bonyolultnak tűnhet, mégsem ördöngösség elkészíteni. Megkóstolni mindenképpen érdemes.



Hozzávalók:
fél kiló vadnyúl gerinc, vagy comb
15 dkg szalonna
1 tojás
2 kis salotta hagyma
1 ágacska friss kakukkfű
10 deka vékonyra szeletelt, füstölt sonka
a nyúl mája
fél deci brandy
6-8 db apró savanyú uborka (cornichon)
só, pár szem natúr pisztácia és egész rózsabors

A pástétom fűszerhez:
4 g koriander
4 g szárított bazsalikom
4 g szegfűszeg
2 g szerecsendió (reszelve)
2 babérlevél
3 g vargányapor
4 g fehérbors

A tésztához:
300 g liszt
75 g vaj
60 g sertés zsír
1 tojás
2 tojássárgája
fél dl hideg víz

A pástétomtésztához a lisztet a vajjal és zsírral összemorzsoljuk, majd az egész tojással, a tojások sárgájával, kevés sóval és a hideg vízzel összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk és legalább egy órára hűtőszekrénybe tesszük. A nyúlhúst kicsontozzuk, hártyáit lefejtjük, a húst a szalonnával együtt ledaráljuk.
A pástétom fűszerkeverékhez a hozzávalókat fűszermalomba finomra őröljük és összekeverjük a darált szalonnás nyúlhússal, a tojással, brandyvel, a nagyon apróra vágott salottával és a kakukkfű leveleivel.
A tésztát pihentetés után fél cm vastagra kinyújtjuk és kétharmadával kibélelünk egy terrine, vagy más hosszúkás formát, de készíthetünk egyszemélyes adagokat szuflé formákban is. Ujjainkkal kissé benyomjuk, hogy a nyers tészta felvegye a forma alakját és a tésztával bélelt formát „kitapétázzuk” vékony sonka szeletekkel. Ezután a forma aljára simítunk egy adag húspürét, erre fektetünk csíkban apró uborkát, majd újra húspép következik, erre a csíkokra vágott nyúlmáj, köré pisztácia és rózsabors, majd megint húspép. Tetejére ráhajtjuk a sonkaszeletek lelógó részét, majd a maradék kinyújtott nyers tésztával befedjük, a széleket összedolgozzuk, közepébe kis kerek nyílást vágunk, hogy legyen hol távozni sülés közben a keletkezett gőznek. A pástétom tetejét tojással megkenjük, különböző alakúra vágott pástétomtésztával díszítjük, majd az egészet ismét megkenjük. Előmelegített sütőbe toljuk, 190 fokon sütjük 10 percig, majd 170 fokon még 50 percig. Ha megsült, a formában hagyjuk kihűlni. Közvetlen a tálalás előtt a formából kiborítjuk és felszeleteljük, zöld salátalevelekkel díszítjük. Tálaláskor ribizli,- vagy áfonyadzsemet adhatunk hozzá.
Előfordul, hogy a pástétom tésztája sütés után elválik a tölteléktől. Ezt megelőzendő, a kihűlt pástétom tetején lévő nyíláson, olvasztott és lehűtött, redukált húslevessel készített aszpikot tölthetünk be, közben kissé az asztalhoz ütögetve, hogy a beöntött aszpik mindenütt betöltse a sütés közben keletkezett réseket. Ilyenkor célszerű pár órát hűteni tálalás előtt.