2010. április 27.

Medvehagymás spárga krémleves


Dúl a spárgaszezon, így egy ideig főként spárgás ételeket készítek. Jó helyen lakunk, csak a város végére kell mennem frissen szedett spárgáért, igaz nem tengelici, de legalább olyan jó. Hétvégén hatszáz forintért láttam félkilónyit egy áruházban, én annyi pénzért 3 kilót vettem, nem is spórolok vele, spárgát eszünk spárgával!

Hozzávalók 3-4 adaghoz:
fél kg spárga
2 krumpli
3-4 szál újhagyma
csokornyi medvehagyma
evőkanálnyi vaj és olívaolaj
200 ml tejszín
1 liter spárga alaplé
só, bors, szerecsendió
frissen reszelt parmezán

A spárgát megtisztítom: előbb alaposan megmosom, majd a végeit levágom, addig, hogy a spárga ne legyen fás (a zöld spárga végeit egyszerűen lepattintom, ott fog eltörni, ahol már nem fás). Krumplihámozóval meghámozom, a fehér spárgát majdnem a síp csúcsáig, a zöld spárgasíp alsó harmadát elég meghámozni. A lepattintott végéket és a lehámozott részt nem dobom ki, hanem egy fazékba teszem, felöntöm vízzel, sózom, teszek bele pici cukrot és puhára főzöm, majd leszűröm, ez lesz az alaplevem. A megtisztított spárga fejeket levágom és az alaplében megfőzöm úgy, hogy még roppanósak maradjanak, kihalászom és félreteszem levesbetétnek.
Az immár fej nélküli spárgasípokat darabokra vágom és az újhagymával együtt, vaj-olívaolaj keverékén rövid ideig párolom. Sót, frissen őrölt borsot és szerecsendiót adok hozzá, majd rádobom a darabokra vágott burgonyát. Felöntöm a spárga alaplével és lassú tűzön addig főzöm míg a burgonya meg nem puhul (addig a spárga is megpuhul). Leveszem a tűzhelyről, beleteszem a felaprított medvehagymát, botmixerrel pürésítem az egészet, hozzáadom a tejszínt és a parmezánt, ha kell, utánízesítem (akár pár csepp citromlével, vagy balzsamecettel), beleteszem a spárgafejeket és tálalom.

Gazdagabb levesbetéthez, készítek kéksajttal megkent pirítós kenyeret, fokhagymás krutont, vagy ropogósra pirított vékony sonka, vagy bacon szeletkéket.