2010. április 5.

Tojáslikőr


Húsvét előtt megtaláltam Anyósom tojáslikőr receptjét is, amiről emlékszem, hogy a családban vitte a pálmát. Kicsit változtattam rajta: megbolondítottam egy kevés narancskivonattal és fele annyi cukorral készítettem, mint azt az eredeti recept írta. Meg is kaptam érte a családi elismerést: ezentúl Húsvétra készíthetem én a tojáslikőrt.

Éva Mami tojáslikőr receptje, Gabojszásítva:
6 nagyon friss, tanyasi tojás sárgája
fél liter tej
1 vanília rúd
25 dkg cukor
3 dl 96 fokos tiszta szesz
kevés narancskivonat

A tejet felforralom a hosszában felhasított vanília rúddal. Közben a cukrot habosra keverem a tojások sárgájával, lassan, folyamatosan keverve hozzáadom a forró tejet, a végén hozzákeverem a tiszta szeszt és pár csepp narancskivonatot.
Behűtve kínálom.

Megelőzendő a „honnan vegyek 3 dl tiszta szeszt, meg milyen drága az” kommenteket jelzem, hogy készíthető vodkával, vagy fehér rummal, de akkor célszerű kevesebb tejet használni (ha csak nem akarunk egy túlságosan könnyű, alacsony alkohol tartalmú itókát kapni), vagy cseréljük a fél liter tejet 2 dl tejszínre.
Fenti adagot nyugodtan lehet felezni, nálunk sosem készül kevesebb, mert nagy a vendégjárás és mindig elfogy (már el is fogyott, pedig hol van még a Húsvét hétfő...).