2010. április 25.

Túrós pogácsa


Gyors vasárnap reggeli pogácsa, hogy a család jó illatokra ébredjen.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
50 dkg tehéntúró (még jobb, ha a fele juhtúró!)
30 dkg szobahőmérsékletű vaj
2 tojás
1 csomag sütőpor
1 csapott ek só

A túrót szitán áttöröm, a lisztet átszitálom és elkeverem a sütőporral, a sóval, majd összegyúrom a túróval, a vajjal és egy tojással. 5-10 percig pihentetem a tésztát, addig begyújtom a sütőt és 200 fokra felfűtöm, magam mellé készítem a sütőpapírral bélelt tepsiket, elkortyolom a maradék reggeli kávémat.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtom másfél-két centi vastagra, késsel bevagdosom a tetejét és kerek pogácsa szaggatóval kiszúrom, a tepsi(k)re helyezem, lekenem a felvert tojással, amibe egy kevés sót és őrölt pirospaprikát keverek. 200 fokos sütőbe, 10-12 perc alatt megsütöm. Langyosan az igazi.

Édesanyám receptje.
Egy fokkal finomabb, élesztős változat ITT.

4 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Olyan rég kerestem egyszerű pogácsa receptet! szuper....

Névtelen írta...

BiginJapan:
Ma sütöttem ezt először, szuper finom lett! Tényleg igaz a főcím: 'Anya ez isteni'! És nem kell órákig vagy egy éjszaka keleszteni sem.

Névtelen írta...

Hahó!
Már többször csináltam ezt a pogácsát, és mindig isteni lett, köszönöm a receptet. Most időhiány miatt előre kellene dolgoznom, lehet hogy egyik este megcsinálom a tésztát, aztán be a hűtőbe, másnap pedig kinyújtom, megsütöm? Nem lesz baj belőle?:-)
Előre is köszönöm!

Gabojsza írta...

Nem hiszem, hogy baj lenne, sőt...:-)