2010. április 14.

Tejszínes, brie sajtos póréhagyma krémleves


Gyönyörű, méretes póréhagymák kellették magukat a piacon, azonnal eldőlt a leves kérdés. Kicsit sok a krémleves mostanában, de sebaj. Szeretjük.

Hozzávalók:
5 dkg vaj
fél kg póréhagyma fehér része, apróra vágva
1 liter csirkehúsleves
2 dl tejszín
fél liter tej
2 db krumpli
10 dkg brie sajt, kockákra vágva
só és frissen őrölt bors, ízlés szerint

A vajon aranybarnára dinsztelem a felaprított pórét, közben sózom, így könnyebben puhul. Rádobom a hámozott, felkockázott krumplit, bőkezűen borsozom, felöntöm a csirke húslevessel és puhára főzöm, majd beleszórom a brie sajtkockákat és hagyok pár percet, hogy a sajt elolvadjon. Botmixerrel pürésítem és a tejjel felöntve beállítom a leves sűrűséget. Felforralom, leveszem a tűzről és belekeverem a tejszínt, ettől krémes, bársonyos állaga lesz. Pirított vajas kenyérkockával tálalom.