2010. február 18.

Gourmet vajaskenyér party

Vajas kenyeret reggelizni gourmet módon lehet hirtelen felindulásból, otthon, pizsamában, magunk alá gyűrt lábakkal. Ha nagyon lezser módon történik (vizuális típusúak előnyben), nem a vajat kenjük a kenyérre, hanem a még langyos – ideális esetben saját sütésű, rusztikus, ropogós héjú kenyeret érintőlegesen belemártjuk a vajtartóba, amiben - szintén ideális esetben - szobahőmérsékletű, jóféle magyar (Garabonciás, hmmm…), nagyon gasztrosznob egyén esetében eredetvédett francia vaj található. Ha sózott vaj van a vajtartóban, nincs más feladat, mint szánkhoz emelni a falatot és teljes odaadással élvezni a legegyszerűbb és egyik legfinomabb reggeli ízét (sótlan vaj esetén csipetnyi fleur de sel használata ajánlott).
Ha mindezt nem otthon, pizsamában tesszük, akkor lehet kora délelőtt, kellemes környezetben – például a Stand Bisztróban – ahogy én tegnap tettem, jó társaságban, még gourmébb módon, a magyar sajtópiac eddigi legátfogóbb gasztronómiai kiadványának, a Superbrands TOPLISTA Gasztronómia 2010 magazin sajtóbemutatóján.


Nagyon tetszett az ötletes, egyszerű és mégis flancos reggeli, amin a tányéralátét nem más volt, mint a "nevető séfek" kép nyomtatása.

A legjobb hazai éttermek házi kenyereire kenhettük a vajak széles választékát, a kommersz minőségűtől, a legdrágább francia kézműves vajig, de volt sonka és kolbász a legjobbnak ítélt hentesektől, pohár-desszert a Váci Desszertszalonból, Csiszár Katalin kézműves bonbonjai és nem utolsó sorban Malackaraj Anna által készített sertés és marha rillette, isteni kencék, finom olívabogyó.


Egyedül a kávém hűlt ki, mert belemerültem a beszélgetésbe Giuseppe-vel, de egyáltalán nem bántam... Jó volt, na.

A Superbrands TOPLISTA Gasztronómia 2010 magazin megtervezésére a kiadó a Chili&Vanília Zsófi által vezetett Dining Guide szerkesztőségét kérte fel, egész csapat neves étteremkritikus, ismert blogger és szakértő vett részt a projektben. Jó munkát végeztek, szép kiadvány született, jó forgatni.


A kiadvány az újonnan induló Superbrands TOPLISTA sorozat első darabja. Nem receptgyűjtemény, inkább egyfajta évkönyv. Számos érdekes cikkel és közel harminc toplistával, 144 oldalon térképezi fel az egyre pezsgőbb hazai gasztronómiai életet. Olvashatunk benne Magyarország 15 legjobb étterméről, az ország legjobb henteseiről, van piac toplista és megtudhatjuk, hol lehet elkölteni a legjobb üzleti ebédet vagy randivacsorát, melyek a leginkább nélkülözhetetlen szakácskönyvek és konyhai eszközök. Ha nem lennék ennyire gasztro-őrült, akkor is rohannék érte az újságárushoz:-)

Most le lehet engem gasztrosznobozni. Vállalom.

A fotókat Tóth Rita készítette.