2010. február 26.

Zöldséges borjúbríz csipkehájba sütve


Nem állítom, hogy a borjúbrízt könnyű beszerezni, de nem lehetetlen. Tavaly a pécsi Enoteca Corso-ban ettem életemben először és annyira ízlett, hogy azonnal elkezdtem kutatni a beszerzés lehetőségét, pár hónap után meg is találtam, kis országunk egyik legnagyobb marha vágóhídján, ami nincs is olyan nagyon messze tőlünk.

Apropó Pécs: a héten jártam ott, a városkép lehangoló, merő építkezés-felújítás az egész, a belvárost is beleértve. 2007-ben jártam Nagyszebenben (Európa kulturális fővárosa volt abban az évben), ott rendezett városkép fogadta a látogatókat, mennyivel szerencsésebb lett volna – kevesebb csatározások árán – időben befejezni a munkálatokat, mert egy most, Pécsre látogató külföldi turista nem hiszem, hogy nagyon szép emlékekkel távozna…

De vissza a brízhez: az ínyencfalatnak számító borjúmirigyet zellerrel, sárgarépával, paszternákkal és salottával csipkehájba sütöttem. Igazán különleges fogás született, vendégváró, ünnepi asztalra való.Hozzávalók:
6 db borjúbríz
fél konyhakész csipkeháj (sertésháló)
2 nagy sárgarépa
1 paszternák
fél zellergumó
2 gerezd fokhagyma
4 kis salotta
fél kis fej káposzta
2 tojás
só, frissen őrölt bors
2 babérlevél (a bríz előkészítéséhez)
1 ek morzsolt majoránna
fél marék friss bazsalikom levél

A borjúbrízt előkészítjük: pár órát hideg vízbe áztatjuk, többször váltunk rajta vizet, majd megmossuk, lehártyázzuk és enyhén sós, babérleveles vízben 15-20 percig posírozzuk. Jeges vízben lehűtjük, még egyszer megtisztítjuk, majd két deszka közé téve súllyal (pld. 2 konzerves dobozzal) lenyomatjuk és legalább egy órát hűtőben pihentetjük.
Amíg a bríz pihen, megpucoljuk a zöldségeket. A fokhagymát aprítjuk, a salottát csíkokra vágjuk, a többi zöldséget a reszelő nagylyukú oldalán lereszeljük. A borjúbrízt keskeny csíkokra vágjuk és egy tálban összekeverjük a zöldségekkel és fűszerekkel.
A tojást felverjük és belekeverjük a brízes zöldségmasszába, majd az egészet a kiterített csipkeháj közepére halmozzuk. A csipkeháj oldalait ráhajtva becsomagoljuk és cseréptálba helyezzük (vagy jénai edénybe, kapcsos tortaformába, vagy ami épp kéznél van). 180 fokos sütőben kb 1 órát sütjük, közben – ha szükséges – leöntjük a csipkehájból kisülő zsiradékot. Hidegen még finomabb!

3 megjegyzés:

Daisy írta...

Amikor én ettem ilyet-szerencsémre elég sokszor-akkor vágóhídi hulladéknak számított. Ez kb. 26-30 évvel ezelőtt volt.
Azóta nem ettem, de nem is hallottam, hogy valahol lehetett volna kapni.
Akkor nem volt változatos elkészítési mód, de rántva nagyon szerettük.
Szerencsés vagy, hogy hozzá jutottál.

Andi írta...

Hú de érkekes, szívesen megkóstolnám....

Sajtkukac írta...

Kb. ötödszöri olvasásra esett le, hogy a csirkeháj az valójában csipkeháj :-) Megyek is aludni....
Amúgy ez már megint gyönyörű és guszta! Én a Bock-ban ettem brízt és tényleg isteni!