2010. február 13.

Nudli. Angyalbügyürű


Felénk így hívják. Prézli, az legyen rajta bőven, mellé híg sárgabarack lekvár, vagy tejföl. Van, hogy prézli helyett mákosan esszük, vaníliás porcukorral.

Hozzávalók:
fél kg krumpli
kb. 10 dkg liszt (a krumpli keményítőtartalmától függően)
1 tk olaj
1 db tojás
1 ek búzadara
5 dkg zsemlemorzsa (vagy darált mák)
csipet só
vaj, vagy olaj a zsemlemorzsa pirításhoz
porcukor vagy lekvár, esetleg tejföl

A krumplit megmosom és héjában megfőzöm. Még melegen meghámozom, lereszelem és hagyom kihűlni. Ha kihűlt hozzáadom a lisztet, teáskanálnyi olajat, csipet sót, a búzadarát és a tojást. Az egészet egynemű, sima tésztává összegyúrom, rövid ideig pihentetem. A tésztát belisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtom, majd késsel kisujjnyi darabokra vágom és megsodrom. Ha a tészta ragadna, a bügyürűket (nudlikat) egy kevés liszttel meghintem. Enyhén sós, forrásban lévő vízben főzöm, ha feljöttek a víz felszínére, akkor még 1 percig forralom, szűrőkanállal kiveszem, lecsepegtetem, majd egy kevés vajon (vagy olajon) megpirított zsemlemorzsába (vagy darált mákba) forgatom. Híg házi baracklekvárral, vagy vaníliás porcukorral meghintve, tejföllel meglocsolva, melegen tálalom.

6 megjegyzés:

Orpheo írta...

I used net translator to understand this very interesting blog :) What can I say - my wife looks from time to time here. The next few hours she stays closed in the kitchen. After that one can hear in whole house "mniam, mniam, mniam..." :)
Greetings from Poland
Sławek

BeckZsu írta...

Ezer éve nem ettem ilyet! Mákkal is szeretem, de prézlivel és nagyon fahéjas cukorral a legjobban :)

Gabojsza írta...

Dear Slawek, thanks, you are welcome anytime!:-)

Zsuzsa, mi is ritkán esszük, de akkor nagyon jól esik:-)

nokedlis írta...

de jól néz ki! ezeréve nem ettem. nálunk angyalbögyörö-nek hívták;-) nekem mindenhogy jöhet: mákosan, prézlizes, csak jó sok legyen belöle...

Vesta írta...

bügyürü ? :))
nálunk is bögyörő :)

easydc írta...

húú anyám csinált ilyet utoljára.
Én szegedi vagyok szóval ő-zés, ű-zés miatt itt is "bügyürű" :)