2010. február 10.

Először és utoljára: túrófánk



Hétvégén olvastam valamelyik blogon a túrófánkot. Szemem felcsillant, ilyet csinálok! Aztán megszólalt a telefon, adódott más tennivaló, fánksütés elmaradt. Ma újra eszembe jutott, de mivel nem mentettem el a receptet és nem emlékeztem, kinél láttam, google a barátom, egy kattintás és már ontotta is a túrófánk recepteket. Mivel nagyjából emlékeztem az arányokra, nem keresgéltem tovább, épp a receptmánia oldalon lévőt készítettem. Először és utoljára! Ilyet csak az csináljon, aki szereti a nehéz, olajtól tocsogó fánkszerűséget. Nyersen megkóstoltam, az íze kellemes volt (akkor még bizakodtam), sütéssel együtt kb 10 perc alatt kész is, de 2 darab 200 forintos érmenagyságú fánkocska után le kellett küldenem egy feles törkölyt, hogy szétcsapassam az olajat a gyomromban…

Hozzávalók:
25 dkg tehéntúró
10 dkg liszt
2 egész tojás
3 evőkanál házi vaníliás cukor
1/2 csomag sütőpor
csipet só
olaj a sütéshez
vaníliás porcukor a tálaláshoz

A tojásokat habosra kevertem a cukorral és csipet sóval, belekevertem a túrót, majd a sütőporos lisztet. Teáskanál segítségével a forró olajba szaggattam, pár perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütöttem. Vaníliás porcukorral meghintve tálaltam.
”Farsang idején sok helyen sütnek fánkot. Próbálja ki ezt a különleges, de egyszerűen elkészíthető változatot” de csak akkor, ha az olajtól tucsogós fánkot szereti!
Magam részéről maradok a hagyományos fajtánál.

20 megjegyzés:

Judit írta...

Hát ebben maximálisan egyetértek, a túrófánk (mindamellett hogy jöhet minden ami túrós) engem sem fogott meg. :(

Flat Cat írta...

Az a törkölyös gyógymód nagyon ott van, azt megjegyeztem magamnak a későbbiekre! :)

Daisy írta...

Én is ettem már nehéz, fujtós túrófánkot, de az, amit én szoktam sütni, nem olyan. Nagyon kicsi eltérések vannak a receptekben, de ezek sokat számítanak. Az enyémben pl. tejföl is van. Mi szeretjük és ízesítésben lehet variálni.

Sajtkukac írta...

ez a szétcsapatás tetszik :-) Remek hegyaljai aszú törköly pálinkánk (is) van itthon, ha esetleg kedd este szükség lesz rá :-)

fakanal írta...

Egyetértek Daisyvel. Túrófánk és túrófánk között nagy különbségek vannak. Az én receptemet bátran merem ajánlani, ha egyszer még kedvet kapnál egy próbára.
http://fakanal.freeblog.hu/archives/2009/11/26/Turofank_narancspurevel/

B. írta...

Az enyém nagyon könnyű, habos lett nézd meg a blogomban. Másként is néz ki. Ezerrel pörgött az olajban. Tiszta kerek forma, alig vett fel olajat. Nagyon finom.
Sajnálom, hogy nem jött be, mert gyorsan elkészíthető. Én, azóta ha lehet, ezt készítem család kedvence lett. Remélem adsz neki még egy esélyt :)

B. írta...

Ja és az enyémben is fan tejföl

Gabojsza írta...

Na jó, sose mondd, hogy soha alapon adok még egy esélyt a túrófánknak:-)
Köszönöm a jó recept tippeket. A receptmániás sajnos nem bizonyult jónak...

Vörösbor írta...

Az az érzésem, hogy nem mindig kipróbált receptek kerülnek fel a hálóra. Fényképet könnyű szerezni, lefényképezek egy fánkot, hanyagul odadobok egy receptet valahonnan, tehát nem lopok, csak egy recepttel gazdagítom
a blogomat. Csalni könnyű, csak éppen nem éri meg.

Gabojsza írta...

Ezt most ugye nem rám értetted???

sedith írta...

No, én éppen most tettem fel a túrófánkomat. Ezért is kaptam fel a fejem a címed láttán. Pl. az enyémbe még jár 15 dkg gríz is az ugyanannyi túró, tojás és liszt mellé, mint amennyi a tiedben van. Azt nem állítom, hoyg egy habkönnyű desszert, de nálunk nagyon bevált, sőt, a férjem kijelentette, hoyg a túrógombóc helyett szívesebben eszi ezt.

Receptgyűjtő írta...

Én is szoktam túrófánkot sütni, és nagyon finom. Kicsit más arányokkal ugyan. Ami fontos, a hőfokkal óvatosan kell bánni.
Itt fenn van nálam, még belülről is van kép, szép könnyű a tésztája:
http://nassolo.blogspot.com/2009/09/turofank.html
Mi szeretjük, egyszerű, gyors és finom.

Vörösbor írta...

Nem, dehogy! Sajnálom, hogy így értelmezed, ellenkezőleg. Nagyon jókat főztem a blogodról, ha már erről van szó, azért is olvasom. Úgy értem, hogy többször megjártam már online receptekkel (nemcsak magyar oldalakról), az elején azt hittem, bennem a hiba, de nem. De említhetnék könyveket is: hanyag szerkesztés, valami kimarad, és így tovább. Említhenék sok blogot és könyvet, ahonnan vakon főznék. Csak éppen, nem mindig bennünk vagy szegény ételben van a hiba. Noha egy időben majdnem abbahagytam a főzést, éppen ezért.

Gabojsza írta...

Oké, megnyugodtam:-)(csak általam elkészített receptet teszek fel)

Csicsóka írta...

Olyan vagyok, mint a rossz gyerek. Mondják neki, hogy ne, meg óvatosan, akkor aztán neki kell látni, megnézni, hogy miért is nem jó az a nem jó. SZóval elolvastam a túrófánkos bejegyzést és mársi tudtam mit kell kezdenem a hűtőben lévő túróval.
Sedith receptjét töltöttem le az internetről. Jól sikerült. A férjemnek is ízlett, pedig Ő aztán messziről kerüli azt, ami túrós. Lehet megpróbálom B és fakanál receptjét is :-)

Csicsóka írta...

Jut eszembe.
Játszhatnál megint Maggie Carpentert. Most túrófánkkal...
Szerintem mindannyian kíváncsiak lennénk a véleményedre.

Gabojsza írta...

Csicsóka, meglesz:-)
Most hétvégén borjúbrízzel küzdök, de lesz majd túrófánk összes is!:-)

Névtelen írta...

Én is ajánlanék egy jó receptet, muszáj rehabilitálnom az isteni túrófánkot, mert az egyik kedvencem :). Épp múlthéten csináltam. Tehát:
25 dkg túró
3 tojás
7 ek liszt
késhegynyi szódabikarbóna

(én egy csomag vaníliáscukrot és reszelt citromhéjat is teszek bele)
Mindezt sima masszává keverjük és olajban sütjük.

Névtelen írta...

Gratulálok.Nemtudom honnan vetted hogy sütőpor is kell bele.Dobhattam ki az egész masszát miután az első adagnál úgy szétesett az olajba mint a.....Eddig nem raktam bele és isteni.Kellett nekem olvasni ezt...

Gabojsza írta...

Köszönöm. Egy-egy bejegyzésnél érdemes nem csak a receptet, hanem a bevezető szöveget és a kommenteket is elolvasni. Ha ezt megtetted volna, világos lett volna, hogy ez a recept a "konyhai kudarcok" kategória egyik dobogósa. Nem hiába írtam, hogy először és utoljára csináltam. Nem saját recept, egy receptes oldalról vettem, ott szerepelt benne a sütőpor (nekem nem esett szét sütés közben, hanem nagyon megszívta magát olajjal). A kommentekben van több, használhatónak tűnő ötlet, érdemes lenne kipróbálni:-) Én azóta sem sütöttem túrófánkot...