2010. február 14.

Gorgonzolás sült körte


Terítéken újra a kedvenc gasztro-triumvirátusom: a körte-gorgonzola-rozmaring, ezúttal füstölt baconba tekerve. Mennyei! Ünnepi ebédre előétel, vagy egy pohár borral könnyű vacsora.

Hozzávalók 4-6 főre:
6 érett, de még kellően kemény körte
80 g gorgonzola sajt
1 ágacska friss rozmaring
12 hosszú és vékony szelet füstölt bacon
2-3 dl fehérbor
1 citrom leve
2 babérlevél
6 szem fekete bors

Felteszem egy edénybe főni a fehérbort, a szemes borssal és babérlevéllel, felhígítva annyi vízzel, hogy a körtéket ellepje a szárukig. Közben meghámozom a körtéket (a szárát mindegyiken rajtahagyom), kis talpat vágok nekik, hogy stabilabban álljanak és beleállítom a fűszeres boros főzőlébe, alacsony hőmérsékleten, éppen gyöngyözve főzöm kb 15-20 percet.
Kiveszem őket, tányérra teszem és hagyom kihűlni. Minden körtének kalapot vágok – azaz vízszintesen elvágom ott, ahol sejtem, hogy véget ér a magháza és karalábévájóval ki is kaparom azt. A helyére gorgonzolát (vagy más kékpenészes sajtot) tömködök, meg egy-két rozmaring levélkét. Visszahelyezem a kalapjukat és mindegyiket körbetekerem vékony bacon szeletekkel. Sütőtálba helyezem és 180 fokos sütőben addig sütöm, míg a bacon szép pirosra sül. Zöldsalátával tálalom.