2010. február 14.

Gorgonzolás sült körte


Terítéken újra a kedvenc gasztro-triumvirátusom: a körte-gorgonzola-rozmaring, ezúttal füstölt baconba tekerve. Mennyei! Ünnepi ebédre előétel, vagy egy pohár borral könnyű vacsora.

Hozzávalók 4-6 főre:
6 érett, de még kellően kemény körte
80 g gorgonzola sajt
1 ágacska friss rozmaring
12 hosszú és vékony szelet füstölt bacon
2-3 dl fehérbor
1 citrom leve
2 babérlevél
6 szem fekete bors

Felteszem egy edénybe főni a fehérbort, a szemes borssal és babérlevéllel, felhígítva annyi vízzel, hogy a körtéket ellepje a szárukig. Közben meghámozom a körtéket (a szárát mindegyiken rajtahagyom), kis talpat vágok nekik, hogy stabilabban álljanak és beleállítom a fűszeres boros főzőlébe, alacsony hőmérsékleten, éppen gyöngyözve főzöm kb 15-20 percet.
Kiveszem őket, tányérra teszem és hagyom kihűlni. Minden körtének kalapot vágok – azaz vízszintesen elvágom ott, ahol sejtem, hogy véget ér a magháza és karalábévájóval ki is kaparom azt. A helyére gorgonzolát (vagy más kékpenészes sajtot) tömködök, meg egy-két rozmaring levélkét. Visszahelyezem a kalapjukat és mindegyiket körbetekerem vékony bacon szeletekkel. Sütőtálba helyezem és 180 fokos sütőben addig sütöm, míg a bacon szép pirosra sül. Zöldsalátával tálalom.


3 megjegyzés:

Mamma írta...

A körte gorgonzolával nekem is nagy kedvencem. Még édesen is:)))
Jó, hogy eszembe juttattad.

Ma este gorgonzolás gnocchi lesz, lehet, hogy teszek bele egy kis körtét, az épp van itthon. Dőzsölni kell, mert farsang van.

nokedlis írta...

ez valami csodás! az izhatás puszta képzeletétöl csorog a nyálam 8ami szerintem nem normális, mert félórája vacsoráztunk)).... jövö szombaton elkészítem, addig beérik a körte is, amit holnap megveszek....

Felhőlány írta...

Ez valami mennyeien néz ki! Nagyon guszta, szeretem a gyümölcs-sajt párosítást nagyon, ki fogom próbálni! :))