2010. február 2.
Fontinával, sonkával és aszalt paradicsommal töltött krumpli
A Fontina sajt az Olaszországtól északnyugatra fekvő Aosta völgyéből származik. A frissen lefejt tehéntejből készül, a tej természetes tejsav tartalma következtében létrejövő erjedés következtében. Kb. 45% zsírtartalmú, intenzív, gazdag ízű sajt, enyhe diós aromával. 7-10 cm magas, 30-45 cm átmérőjű, lapos, kerek sajt, súlya 8-l8 kg közötti. 2 mm vastag, szilárd kérge szalmasárga, rugalmas, inkább lágy, elszórtan lyukacsos sajttésztát takar. Mintegy 3 hónapig érlelik 6-10 °C-on, 90%-os páratartalom mellett. A fiatal Fontina lágyabb textúrájú, fondünek is alkalmas, az érett pedig karakteres kemény sajt. Hagyományosan felvert tojással és tejszínnel készítik az alábbi receptet, én kicsit másképp csináltam, tojás nem került bele, de belecsempésztem 2 szelet prosciutto crudo-t és egy egészen kevés, apróra vágott saját készítésű aszalt paradicsomot is. Nem rontott rajta:-)
Hozzávalók 4 főre:
fejenként 1 méretes burgonya
2 dl tejszín
20 dkg reszelt fontina sajt (helyettesíthető provoloneval, ementálival vagy gruyerrel)
diónyi darab vaj
só és frissen őrölt fekete bors
2 szelet nyers sonka (prosciutto crudo)
4-5 db aszalt paradicsom, aprítva
A jól megmosott, héjas burgonyát majdnem puhára főzöm. Hagyom kicsit hűlni, majd meghámozom, hosszában kettévágom és kiskanállal kivájom a belsejét, fészket készítve a tölteléknek. A kivájt részt villával összetöröm és összekeverem a reszelt Fontinával, nagyon apróra vágott sonkával, aszalt paradicsommal, tejszínnel. Sózom, borsozom, majd betöltöm a burgonyákat és alufóliával bélelt (így könnyebb lesz mosogatni), kivajazott sütőedénybe sorakoztatom őket. 200 fokra előmelegített sütőbe sütöm kb fél órát. Tejföllel tálalom.