2009. április 21.

Sonkás zöldspárga kapribogyós csirkemellel


Hurrá, indul a spárgaszezon!
Az elkövetkező időszakban majd spárgát spárgával eszünk, kihasználva az idény minden pillanatát! Rengeteg ötletem van és a beszerzési hely is kialakulóban, hogy ne járjak úgy, mint szombaton, amikor a Kiskőrösön csomagolt spárgát megvettem Kecskeméten, majd visszahoztam Kiskőrösre…

Hozzávalók 2 személyre:
2 fél csirkemell filé
2 ek (házi) zsemlemorzsa
5 gerezd fokhagyma
2 evőkanál kapribogyó
nagyszemű tengeri só, frissen őrölt bors
fél kg zöld spárga
10 dkg feketeerdei sonka
1 ek vaj

A spárgát megmosom, fás végét levágom, a tésztafőző edényben állítva, enyhén cukros vízben 5-8 percig párolom, majd kiszedem és egy-egy szelet leheletvékony feketeerdei sonkával körbetekerem. A csirkemellet sózom, borsozom, ráteszem a kapribogyót, a gyufaszálra aprított fokhagymát, majd kiklopfolom, nem nagyon, csak annyira, hogy lazuljanak a rostok és belemélyedjen a kapribogyó és fokhagyma. Sózni óvatosan érdemes, mert a kapribogyó elég sós, de frissen őrölt borsot tekerek rá bátran. Megszórom zsemlemorzsával és forró serpenyőben, kevés vajon pár perc alatt megsütöm. Mikor a hús elkészült, kiszedem és melegen tartom (egy meleg tányérra rakom és alufóliával letakarom, így nem szárad ki és meleg marad). A serpenyőben visszamaradt ízes zsiradékon átmelegítem a sonkás spárgát, pár perc az egész és már tálalok is. A Drágámnak is nagyon ízlett, pedig tartottam tőle, hogy a kapribogyós cucc nem lesz nyerő nála…

A kapribogyós csirkemell Kovács Lázár receptje.

1 megjegyzés:

lúdanyó írta...

Ez nagyon jól hangzik, ki is fogom próbálni. C&V -nál olvastam, hogy ő a spárgát sütőben süti egy kis vajjal meglocsolva. Finom lehet az a változat is a csirkemelledhez.