2009. április 20.

Lételemünk, a grillezés (VKF! XXIV.)

Sok minden eszembe jutott a VKF! e havi témája kapcsán, mert sok kedves konyhai kütyüm, edényem, tárgyam van, régi is, új is. Ott van a több, mint 100 éves fafiókos borsdaráló, melyre ha ránézek, mindig a Mamát látom, ahogy ül a konyhai sámlin és tekeri, tekeri rendületlenül, üríti a fiókját és újratölt, majd tekeri tovább, darálja a borsot a másnapi disznóvágásra...vagy a Dédnagymamám örökségéből származó monogramos tányérkészlet, mely már jócskán hiányos, ám nagy becsben van tartva, vagy az anyai nagymamám által szőtt konyharuhák, melyekbe burkolom az alig kihűlt, friss kenyereimet…De ott van kedvenc konyhai segédem, vagy kedvenc reszelőm, meg a szuperéles, már nagykorú Dick késeim, melyeket semmiért sem adnám cserébe…
Ám minden kütyü közül a legbüszkébb arra a szerkezetre vagyok, amit ÉP tervezett és épített gyerekkori barátjával és ami minden kerti party alapeleme, már ha nem csak bográcsos szerepel a menüben:-)


A története régen kezdődött. A grillezés szokását Erdélyből hoztuk, hamar megkedvelték barátaink is. A társaság egyre nagyobb lett és egyre több lett a hús is, ami egy-egy ilyen alkalommal sütésre várt ÉP közreműködésével - mert a grillezés, az ugye férfi munka. 2 -3 éve már azon törte a fejét, hogy lehetne „gépesíteni” a dolgot, mert sokkal kellemesebb sörrel a kézben, a barátokkal beszélgetve kivárni a pillanatot, amikor elkészült a hús, mint kézzel forgatni, lesni, hogy ne égjen meg (főleg sötétben). Előbb csak csirkesütő szerkezetet alkotott, aztán sok-sok tervezéssel (és sörözéssel) eltöltött óra eredményeként megszületett a ma már szabadalmaztatott GrillDob®.
A Drágám szeret nagyban gondolkodni, multifunkciós mobil grillkonyhát alkotott: a rácson süthetők a szelet húsok, zöldségek, gyümölcsök, a grill tengelyen egész csirke (akár 5 darab), vagy egész nyúl, malac comb, vagy nagyobb húsok. A dob részén saslik, csirkecomb vagy szárny (egyszerre akár 120 darab), de van gyros sütő eleme is. 12 voltos kis zselés aksi működteti, ha kell, akár 20 órán keresztül. Kb 2 óra alatt, faszénparázs felett, mire mindenki rendesen megéhezik, kényelmesen elkészül a grill menü, egy nagyobb társaságnak is. Minden eleme rozsdamentes acélból készült és arasznyi magasra összehajtható, egy normál kocsi csomagtartójába simán belefér és bárhol felállítható.

A recept hozzávalói:
egy jó társaság
egy mobil grillkonyha
tetszés szerint bepácolt, fűszerezett húsok, zöldségek (gyümölcsök)
faszén, vagy grillbrikett
120 perc
hideg sör és jóféle borok, jéghideg szóda
frissen sült házi kenyér és muzsdéj.

Férjhez menni tudni kell:-)))

Köszönöm „saját levében” izgalmas játékát!

10 megjegyzés:

BeckZsu írta...

Ez fantasztikus! A szerkezet is, a csirkecombok is :)

Cukroskata írta...

Nem semmi ez a grillező :-)

Fűszeres Eszter írta...

Gabojsza, ez isteni! :-)
Tényleg fantasztikus ez a szerkezet!

Ízbolygó írta...

És milyen szuper husikat sütöget a Drága Ember vele!
Tényleg szuper szerkezet!

Mamma írta...

Óriási ez a szerkezet, enélkül nem is lehetne olyan szaftos pipiket sütni!:), egy pohár sörrel a kezében !:), ez így igaz!

lorien írta...

Jóságos tervezőm! Azta', mekkora mán'! :) Nagyon komoly ez a grillgép, tetszik, gratulla az ügyes mesternek! :)

KataKonyha írta...

Látom, nem csak az én férjem grillmániás:))) Mondjuk ennyire nem szerelte még fel a kerti grillünket (nem is tudom, megmutassam-e neki vagy nem?), de haladunk felé rendesen, minden évben vesz-épít-készít-csináltat hozzá valamit... De ott ő a főnök, én csak kiskukta vagyok!

Gabah írta...

Épp most írtam a Húsvétunkról és jéééé, egy teljesen hasonló forgó szerkezeten sütöttünk malacot! :-)
Ez is házi gyártmány, egyik barátunk testvére készítette, és ez is "magától" forog, csak sörözni kell mellette. :-))))
Nemhiába no, ezek a férfiak....! Mit is kezdenénk nélkülük.!

KataKonyha írta...

Gabah megjegyzéséről eszembe jutott, hogy néhány éve az utcában a fiúk - naná, a férjem volt a főkolompos:) - is építettek egy malacsütő szerkentyűt bádogból vas nyársakkal, ha nagyon keresném, tán megtalálnám a képet is. Na azt azóta is szokták emlegetni. Tán szétszedték, de át akarták építeni csirkesütögetőnek.

Gabah írta...

Kata, az a bádogos megoldás nem hordóból volt? Olyat már láttam, és szerintem az is szenzációs megoldás. Ha megtalálod a képet, szívesen vetek rá egy pillantást ;-) meg rajtam kívül biztos még mások is! Esetleg egy-két férjemény...;-)
Mostanában egyébként is megint "divatba jött" a kinti sütés főzés. Nálunk szinte nem múlik el olyan hét, hogy ne készüljön valami kinn. Ehhez meg mindig jól jön egy-két ötletes megoldás.