2009. április 20.

Késő esti baguette



Kettesben töltött este vacsorájára, a legfinomabb eredetvédett francia vaj és vörösbor kíséretére készült. Nem mellesleg életem első baguett sütése.

Hozzávalók:
fél kg finomliszt (BL 55)
2 tk búzasikér
2,5 dkg friss élesztő
2 kk só
3 dl meleg víz
1 marék fekete, magozott olajbogyó, aprítva
1 marék szárított paradicsom, aprítva

A lisztet a mikróban átmelegítem, majd átszitálom, hozzáadom a sikért, a sót és a meleg vízben elkevert élesztőt. A dagasztógéppel egyneművé keverem. Másfél óráig hagyom kelni, majd lisztes deszkára borítom, 3 egyenlő részre osztom. Egyik részébe a szárított paradicsomot, a másikba a olajbogyót gyúrom, a harmadikat üresen hagyom ÉP kérésére. Hosszúkás kenyérkéket formázok, kicsit meg is tekerem a tésztát és sütőpapíros tepsire helyezem. Ferde bevágásokat ejtek a tetejükön, tiszta konyharuhával letakarva még fél órát hagyom kelni, addig a sütőt 230 fokra melegítem. A sütő aljába teszek egy tepsi vizet és a baguetteket megkenem sós vízzel, majd betolom a forró sütőbe. 15 percenként kétszer átkenem a sós vízzel, majd szép pirosra sütöm.
Drága barátnőmtől kapott francia vajjal, (mely azonnal ráolvadt) élveztük. Mennyei, ropogós és csupa héj!

5 megjegyzés:

Mamma írta...

Nahát, én is szinte szakasztott így szoktam:)
Kenyér, vaj, vörösbor és egy drága Ember! :)
Mindenből a legjobb:)

trinity írta...

Szép a bagett, de alatta a konyharuha-az is gyönyörű azzal a madeirával....

Mirelle írta...

Nagyon szépek lettek. Szerintem én is csinálok a napokban.

gabojsza írta...

Mamma, csak így érdemes:-)
egy nehéz nap után meg pláné...
trinity, köszönöm:-)
Mirelle, nem csak szépek, finomak is!(melegen különösen)

Zitu írta...

Ma este kipróbáltam, annyi módosítással, hogy a liszt felét graham liszttel helyettesítettem, és tettem hozzá egy kanál margarint. Így is nagyon finom lett, de sajna nem lett ropogós. A margarin vagy a graham liszt miatt? Vagy máshol rontottam el? Segítsetek légyszi, mert a baguette igazán ropogósan jó. Mi a titok? Köszönöm!