2009. április 20.

Mángold a négyzeten


A mángold nem más, mint luxus spenót, némi spárgás beütéssel. Leveleiből általában főzeléket készítenek, a levélnyeleket a spárgához hasonlóan használják fel. A mángoldnak magas az A-, B1-, B2- és C-vitamin tartalma, cukrot, pektineket, szerves savakat (oxálsav, almasav, citromsav), foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot tartalmaz, tehát naaagyon egészséges. És még finom is! Hallal kombinálva egyenesen fantasztikus.


Mángoldlevélben sült hal paradicsomos, kecskesajtos mángoldtortácskával


Hozzávalók:

fél kg tengeri halfilé

egy csomó mángoldlevél (kb 600 g)

2-3 ek olivaolaj

2 paradicsom

3 gerezd fokhagyma

pár csepp citromlé

maréknyi friss bazsalikom

maréknyi dió

10-15 dkg reszelt érlelt kecskesajt

kevés só és frissen őrölt bors


A mángold leveleket alaposan megmosom, levágom a levélnyélről és egy kivajazott sütőtálba megágyazok a felével a sóval, borssal, pár csepp citromlével és zúzott fokhagymával ízesített halfilé daraboknak. Gondosan betakarom a halat a maradék mángold levelekkel és 160 fokos sütőben sütöm 20 percig. Közben a mángold levél nyeleket 3 cm-es darabokra vágom, megszórom sóval, kevés borssal és egy serpenyőben, kevés vajon (kevés rozé bor hozzáadásával) megpárolom. Amikor megpuhult, egyszemélyes, kivajazott tűzálló tálkákba terítem. A paradicsomot 10 másodpercre forrásba lévő vízbe dobom, kiszedem és jéghideg vízbe lehűtöm, majd lehúzom a héját és maréknyi bazsalikommal és dióval összeturmixolom, ráöntöm a mángoldra. (Ha ez a paradicsomhámozósdi túl macerás, előkapok egy hámozott paradicsom konzervet és azzal dolgozok, bár annak csak a felére van szükség!) A tetejét megszórom reszelt érlelt kecskesajttal és előmelegített sütőbe tolom annyi időre, hogy a sajt ráolvadjon. A mángold levélbe ágyazott sült hallal tálalom. Mennyei!

7 megjegyzés:

Mamma írta...

Nagyon jó, ilyen irányban is gondolkoztam!:) Olaszosra sikeredett! :))
Most én is rákaptam újra, sokkal jobb, mint a spenót, ugye??

gabojsza írta...

Klasszisokkal jobb! Kár, hogy itthon nem láttam sehol, ezt Zágrábban vettem, ott meg kb havonta fordulok meg...

Mamma írta...

Akkor hozzál csak nyugodtan, rengeteg receptem van rá!:)))
De miket mondok, Gabojsza, nem kell Neked recipe!!:)))

(Pedig régen Mo.-on is termesztették, kár, hogy eltűnt.)

Névtelen írta...

Köszönöm a hasznos mángold receptet.
Jelezném, a növény szerencsére nem "tűnt el", biopiacokon, biogazdáknál gyakan beszerezhető, gyakorlatilag egész nyáron át elérhető.

TBFranci

gabojsza írta...

Franci, köszi az infót! Huszonévvel ezelőtt a mi kertünkben is volt, aztán valahogy feledésbe merült, tavaly került újra képbe a Dalmáciai nyaralásunkon. Most már nem feledem, főleg, hogy a lányoknak is ízlik:-)

Zsóka írta...

Kérekszépen mángoldos recepteket!!!
Köszönöm.Nem akarok szemtelen lenni,elég a lelőhelyük.Rendszeresen veszek a piacon,de már minden általam ismert receptet kipróbáltam.

Gabojsza írta...

Kedves Zsóka,
mángold ügyben ez a jelenleg elérhető teljes repertoárom:
http://gabojszakonyhaja.blogspot.com/search/label/m%C3%A1ngold
Amúgy a mángold leveléből készíthető minden, ami spenótból, a szárából pedig minden, ami spárgából készíthető:-)