Ritkán sütök bő olajban, de ezt nem bántam meg, mert igazán jól sikerült ebéd volt. Spárgát és gombát merítettem sörtésztába, amit jó fűszeresre készítettem. A medvehagymás mártogatós üdesége csak feltette az i-re a pontot.
Hozzávalók:
1 köteg (fél kg) zsenge zöldspárga
2 tojás
3 ek étkezési keményítő
3 ek liszt
2 dl világos sör
só, frissen őrölt bors
frissen reszelt citromhéj
1 tk mustár
1 mk házi fűszersó (vagy provence-i fűszerkeverék)
½ mk granulált fokhagyma
a sütéshez olaj
a mártogatóshoz:
1 dl tejföl
fél citrom leve és reszelt héja
2 ek aprított medvehagyma levél, vagy snidling
frissen őrölt bors
1 mk magos mustár
A mártogatóssal kezdem: összekeverem a hozzávalóit, mert jó, ha áll egy kicsit.
Megmosom a spárgát, levágom a fás végét. Összeállítom a sörtésztát: az étkezési keményítőt csomómentesre keverem a tojássárgájával és a sörrel, a tojásfehérjékből kemény habot verek, ezt is a tésztához keverem. Fűszerezem sóval, borssal, mustárral, fokhagymával, fűszersóval és citromhéjjal. Belemártom a spárgasípokat, majd kisütöm pár perc alatt a forró olajba. Papírtörlővel bélelt tálra szedem és a langyos sütőben tartom melegen, míg minden spárgát kisütök.
A maradék sörtésztába barna csiperkét bundáztam.
A mártogatóssal, zöldsalátával és egy pohár jéghideg sörrel tálalom.