2009. április 28.

Zöldspárga sörtésztában, medvehagymás mártogatóssal



Ritkán sütök bő olajban, de ezt nem bántam meg, mert igazán jól sikerült ebéd volt. Spárgát és gombát merítettem sörtésztába, amit jó fűszeresre készítettem. A medvehagymás mártogatós üdesége csak feltette az i-re a pontot.

Hozzávalók:
1 köteg (fél kg) zsenge zöldspárga
2 tojás
3 ek étkezési keményítő
3 ek liszt
2 dl világos sör
só, frissen őrölt bors
frissen reszelt citromhéj
1 tk mustár
1 mk házi fűszersó (vagy provence-i fűszerkeverék)
½ mk granulált fokhagyma
a sütéshez olaj
a mártogatóshoz:
2 dl (házi)majonéz
1 dl tejföl
fél citrom leve és reszelt héja
2 ek aprított medvehagyma levél, vagy snidling
frissen őrölt bors
1 mk magos mustár

A mártogatóssal kezdem: összekeverem a hozzávalóit, mert jó, ha áll egy kicsit.
Megmosom a spárgát, levágom a fás végét. Összeállítom a sörtésztát: az étkezési keményítőt csomómentesre keverem a tojássárgájával és a sörrel, a tojásfehérjékből kemény habot verek, ezt is a tésztához keverem. Fűszerezem sóval, borssal, mustárral, fokhagymával, fűszersóval és citromhéjjal. Belemártom a spárgasípokat, majd kisütöm pár perc alatt a forró olajba. Papírtörlővel bélelt tálra szedem és a langyos sütőben tartom melegen, míg minden spárgát kisütök.
A maradék sörtésztába barna csiperkét bundáztam.
A mártogatóssal, zöldsalátával és egy pohár jéghideg sörrel tálalom.

9 megjegyzés:

BeckZsu írta...

Én mindent szeretek tésztába bundázva, különösen ilyenbe, spárgát még nem próbáltam, ez nagyon finom lehetett, azt hiszem, hamarosan sort kerítek rá ;)

Gabriella írta...

Imádom a mártogatósakat....... :-)))

duende írta...

Ezt sz9ivesen megkóstolnám, isteni finom lehetett! :)

MGL írta...

Nagyon jó ötlet, és gyönyörű végeredmény...szeretnék ilyet készíteni...szeretem a spárgát....én majd teszek a tésztába parmezánt...és majd borocskát iszom hozzá:)

MGÉ

gabojsza írta...

A parmezán az nagyon jó ötlet!
(így is finom volt, de úgy még jobb lehet)

MGL írta...

majd beszámolok...de rajtam kívűl senki sem nagy ''spárga fun''...

Daisy írta...

Egyre kevesebb olajban sütés van nálunk is, de van, amit nem lehet helyettesíteni. Én tavaly próbáltam ki a panírozott spárgát. Most jutott eszembe, hogy megláttam a Tiédet.Amit ma vettem, az annyira zsenge, hogy nem panírozom, de a következőt már igen! Próbáld ki, nem nagy macera az sem.

Kata írta...

hu ez nagyon finom lehet. hetvegen meg is csinalom asszem. imadom a spargat, es imadom a sortesztat is!

en melle hagymakarikakat fogok kesziteni, amivel ugyan nem fogok bajlodni, mert a legfinomabb a mirelit :)

gabojsza írta...

Kata, ilyenkor hol kapsz spárgát?
(én is szívesen ennék:-))