2009. április 27.

Avokádós, medvehagymás csirkemell


-->
Az avokádó több mint tízféle vitamint (főként B, C, D, E) és vagy húszféle ásványi anyagot tartalmaz, jelentős mennyiségű foszfor, vas, nátrium, és niancin mellett. Olaja - összetételében az olívaolajhoz hasonló - magas vitamin- és ásványianyag-tartalmú, sok káliumot tartalmaz, kalcium és magnézium megoszlása ideális. Nagyon tápláló, értékes terméshúsát leggyakrabban nyersen fogyasztjuk, én mostanig leginkább guacamolét készítettem belőle.
Ma gondoltam egy merészet és csirkemellbe töltöttem a tehéntúróval és medvehagymával összekevert avokádóhúst. Nagyon finom ebédünk volt!

Hozzávalók 2 főre:
2 fél csirkemell filé
1 avokádó
100 g tehéntúró
1 marék medvehagyma levél
só, frissen őrölt bors
1 ek olvasztott vaj
1 csésze finom (házi) zsemlemorzsa
2 ek szezámmag
köretnek spárga

A csirkemell filé darabokat kiklopfolom, így kapok két bébielefántfül nagyságú szeletet. Az avokádót kettészelem, megszabadítom a magjától, meghámozom és a húsát apróra vágom, majd összekeverem a tehéntúróval, sóval, borssal és aprított medvehagyma levelekkel. A sóval, borssal fűszerezett csirkemell szeletekre rákenem a kencét, feltekerem, hústűvel rögzítem. Egy mélytányérba teszem a zsemlemorzsát, hozzáadok egy ek szezámmagot. A csirkemell tekercseket előbb olvasztott vajba, majd a zsemlemorzsába hempergetem. Tűzálló tálba helyezem és előmelegített sütőbe 30 perc alatt megsütöm. Tálalás előtt eltávolítom a hústűket. Párolt spárgával és sült krumplival ettük.
Csak annyit készítsünk, amennyi elfogy, mert az avokádó a hőkezelés hatására pár óra elteltével megkeseredik.

3 megjegyzés:

Vesta írta...

Gratulálok a "másik" medvehagymás eredményedhez!!!

gabojsza írta...

Köszönöm!:-)

MGL írta...

fúúúúú de szép ez is-és olyan nagyon éhes is vagyok...pedig 21:16 van...