2009. április 12.

Csülkös, medvehagymás buci


Nagylány kirándulni ment és olyan útravalót készítettem neki, ami könnyen ehető akár menet közben, laktató de nem szendvics. Húsvét utáni sonka maradék hasznosítására sem utolsó. Nálam most füstölt, főtt csülökkel készült és használtam a tésztájához (olaj helyett) abból a kacsazsírból, amiben húst konfitáltam medvehagymával és amiben az isteni ízű, sült medvehagymát beleturmixoltam.

Hozzávalók 6 bucihoz:
fél kg liszt
250 ml tej
2 kisebb tojás
25 g friss élesztő
1 mk só
1 mk cukor
fél dl medvehagymás kacsazsír (vagy olaj)
a kenéshez 5 dkg vaj
a tetejére szezámmag, mák vagy egyéb magvak + kevés tejjel elkevert tojássárgája
1 füstölt, főtt csülök sovány részei, kis kockákra vágva

Felfuttatom az élesztőt cukros, langyos tejbe, hozzáadom a liszthez, egyenként elkeverem a tojásokkal és belekeverem a medvehagymás kacsazsírt. Egy lágy tésztát gyúrok, hagyom meleg helyen egy órát kelni. A nyújtófelületet beolajozom és kinyújtom a tésztát egy minél nagyobb téglalapra. Olvasztott vajjal megkenem, rászórom a csülök kockákat, feltekerem és 2 centi vastagra szeletelem. A csigaszerű szeleteket körbe pakolom a kerámia tálakba (vagy kivajazott tortaformába, sütőformába, kinek, mi van), félórát meleg helyen pihentetem, majd megkenem a tetejét kis tejjel elkevert tojássárgájával, megszórom (szezám)maggal. 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütöm.
Erős önmegtartóztatással van rá esély, hogy ne fogyjon el még melegen...



Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.