2009. április 5.

Virágvasárnap

Egy hét múlva Húsvét, ma van a Nagyhét kezdete, a Húsvét ünnepélyes kapuja, az a nap, amelynek üzenetében és hangulatában az öröm és a fájdalom egyaránt jelen van.
Ezen a napon vonult be Jézus Jeruzsálembe kereszthalála előtti vasárnapon. A keresztény kultúra országaiban ez kiemelten fontos ünnep, melynek hagyományára gazdag népszokáskincs épült.

Legkedvesebb Virágvasárnapi emlékem, hogy egyik évben a Székelykeresztúron élő Lici nagynénémmel kimentünk a Maros partra, ott nagy csokor barkát szedtünk, hazafelé még betértünk a templomba és megszentelt barkát vittünk a családnak.

Mától húsvéti ételeket mutatok be úgy, ahogy gyerekkoromtól kezdve a mai napig készítjük. Lesz báránysajt (drob de miel), bárányfej leves, hagyományos báránysült tökmagolajos krumplisalátával, lesz töltött bárányborda, meg ünnepi kalács.

A hangulat kedvéért álljon itt egy általam készített húsvéti nyuszi, franciasaláta talapzaton, melynek ötletét innen lestem. Húsvétra fel!

12 megjegyzés:

trinity írta...

Nagyon helyes nyuszi Gabojsza, és jó a hagyományőrző ötleted!!
Vevő vagyok a bárányreceptekre, mert ehhez a húshoz nem nagyon értek....

Ottis írta...

Milyen jópofa ez a nyuszi, talán ilyen diszítéssel még az én nagyobbik nagyon, válogatós fiamnak is kedvére tennék :-)

SalsaOrsi írta...

Nagyon aranyos!

nemisbéka írta...

EZ nagyon aranyos! :))

gabojsza írta...

Köszönöm, lányok:-)))

Pusztag írta...

Nagyon ötletes. Én is szívesen olvasom a receptjeidet :)

piszke írta...

Pont azt akartam írni amit Ottis.. na biztos lesz nálunk ilyen nyusz

Cukroskata írta...

Szupi nyuszi :-)

gondaanyu írta...

Jaj de jó, ugye nem húsvétkor is ki lehet próbálni??

gabojsza írta...

:-)))))

Frida írta...

JAj de jó..ilyet én is csinálok...ha jól sikerül küldök képet..

Csak legyen rá időm :S

gabojsza írta...

Hajrá Frida!:-)))