2009. április 5.

Virágvasárnap

Egy hét múlva Húsvét, ma van a Nagyhét kezdete, a Húsvét ünnepélyes kapuja, az a nap, amelynek üzenetében és hangulatában az öröm és a fájdalom egyaránt jelen van.
Ezen a napon vonult be Jézus Jeruzsálembe kereszthalála előtti vasárnapon. A keresztény kultúra országaiban ez kiemelten fontos ünnep, melynek hagyományára gazdag népszokáskincs épült.

Legkedvesebb Virágvasárnapi emlékem, hogy egyik évben a Székelykeresztúron élő Lici nagynénémmel kimentünk a Maros partra, ott nagy csokor barkát szedtünk, hazafelé még betértünk a templomba és megszentelt barkát vittünk a családnak.

Mától húsvéti ételeket mutatok be úgy, ahogy gyerekkoromtól kezdve a mai napig készítjük. Lesz báránysajt (drob de miel), bárányfej leves, hagyományos báránysült tökmagolajos krumplisalátával, lesz töltött bárányborda, meg ünnepi kalács.

A hangulat kedvéért álljon itt egy általam készített húsvéti nyuszi, franciasaláta talapzaton, melynek ötletét innen lestem. Húsvétra fel!