2009. április 26.

KK, avagy mitől füstölt ma reggel a konyhám…


Konyhai kudarcaim, újabb fejezet: gondoltam készítek reggelire spárgás, camembert sajtos batyut, már el is képzeltem, milyen isteni lesz a zöld spárga íze, belesüppedve az olvadozó camembert sajtba, mindez leveles tésztába zárva, hmmmm….

Hozzá is láttam, de elkövettem egy kapitális hibát, vízszintesen elfeleztem a sajtkorongokat, mert túl magasnak (és töménynek) találtam egy egész sajtot egy batyuba zárva. Így a spárga tényleg belesüppedt, de nincs az a tészta, amiből egy felvágott camembert zsírtartalma ne tudna távozni sülés közben…kb negyed óra múlva már füstölt az egész, akkor hagyta abba, mikor a batyuimat rácsra költöztettem, a lecsöpögő zsírt meg vizes tepsibe fogtam, így már nem füstölt. A végeredmény persze ízre nem okozott csalódást, csak a batyuk voltak jóval laposabbak, mint sütés előtt.

Hozzávalók:
1 csomag friss leveles tészta
batyunként fél camembert sajt és 1 síp zöld spárga
frissen őrölt bors

A leveles tésztát kinyújtom, a camembert korongtól nagyobb négyzetekre vágom. A tésztanégyzet közepére fektettem a vízszintesen elfelezett sajtkorongot (vágott felével felfelé), belenyomkodom a centis darabokra aprított spárgát és tekerek rá borsot. Befedem egy másik tésztalappal, a széleket megkenem tojással és körbetekerem, odafigyelve, hogy az olvadt sajt sehol ne tudjon kifolyni (a zsírja bizony kifolyik…). A batyukat megkenem kevés tejjel elkevert tojássárgájával és legközelebb sütőráccsal bélelt tepsire rakom, a tepsibe öntök kevés vizet, hogy a kisülő zsírtól ne füstöljön az egész konyha, majd 220 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütöm.