2016. január 22.

Gyors zabpelyhes kenyér


Bármennyire is a dnk kenyér, és főleg annak tekert (gyökérkenyér) változata a szívem csücske (ami ugye azt feltételezi, hogy időben gondolkozzak, mert az ötlet pillanatától leghamarabb 10 óra múlva lesz belőle ehető kenyér), adódik olyan helyzet, hogy kenyér kell, lehetőleg azonnal. Na, akkor sem a könnyebbik végét választom („szaladj a boltba, hozz kenyeret”), inkább sütök. Például ilyet.

Hozzávalók:
140 g tönköly fehér liszt
140 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 g zabpehely (bio, lágy pehely)
3 evőkanál lenmag
18 g só
10 g szárított élesztő
3 dl kézmeleg víz
1 teáskanál cukor (vagy méz)
50 g vaj

A szárazanyagokat összekeverem, vigyázva, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül a szárított élesztővel, mert gátolja annak hatását. A meleg vízhez hozzáadom a vajat és az egészet hozzáöntöm a száraz részhez, majd egy spatulával alaposan elkeverem és átöntöm egy szilikon sütőformába, a tetejét megszórom zabpehellyel és meleg helyen hagyom fél órát pihenni.
Közben előmelegítem a sütőt 200 C-fokra, a fél óra leteltével betolom a kenyeret a sütőbe és 40-45 percig sütöm. Sütőformából kivéve, rácson hagyom kihűlni. 
Jó szerkezetű, finom kis kenyérke. Minimális munkával, gyorsan kész és klasszisokkal jobb, mint pld. a sörös kenyér.

101 cookbooks recept alapján.