2016. január 19.

Balzsammázas sült hagyma


Van a kiskőrösi piacon egy miskei házaspár, rém szimpatikus emberek. A piac végében árulnak minden szerdán és szombaton, tőlük veszem a vöröshagymát, meg a legfinomabb lilahagymát, de céklát, fekete retket is csak tőlük. Időnként  direkt kiválogatom a legapróbb lilahagymáikat és megsütöm. Mindegyik pont egy falat (mennyország).

Hozzávalók 2-3 főre:
1 kg kisméretű lilahagyma
1-2 evőkanál jó minőségű balzsamecet
1-2 evőkanál jó minőségű olívaolaj
tengeri só és frissen őrölt bors
pár szál friss kakukkfű


A hagymát meghámozom és fedeles sütőtálba teszem, megsózom, tekerek rá borsot, meglocsolom az olajjal, a balzsamecettel és jól összekeverem, hogy az olaj és balzsamecet jól körülöleljen minden hagymadarabot. Dobok rá friss kakukkfüvet, lefedve 180 °C-ra előmelegített sütőbe tolom és puhulásig sütöm, majd leveszem az edény fedelét és még 5-10 percig sütöm grillfokozaton. 


A legfinomabb köretek egyike, bármilyen sült hús mellé, de magában is isteni, friss kenyérrel és egy pohár borral. Ha úgy tartja kedvem, morzsolok rá friss kecskesajtot és megszórom még egy kevés kakukkfűvel.

2 megjegyzés:

Judit Péter írta...

Nagyon jól hangzik..annak idején..amikor még nagymamám pirította a levesekre a hagymát, a zsírját rászűrte, én meg imádtam megenni kenyérrel :)
Szuperül néz ki!!!

Gabojsza írta...

Nálunk a hagymatokány volt nagy kedvenc! Gyakorlatilag ugyanaz, csak picit több zsírral, amit friss kenyérrel ki lehetett tunkolni... hmmm... :-)