Van a kiskőrösi piacon egy miskei házaspár, rém szimpatikus
emberek. A piac végében árulnak minden szerdán és szombaton, tőlük veszem a
vöröshagymát, meg a legfinomabb lilahagymát, de céklát, fekete retket is csak
tőlük. Időnként direkt kiválogatom a
legapróbb lilahagymáikat és megsütöm. Mindegyik pont egy falat (mennyország).
Hozzávalók 2-3 főre:
1 kg kisméretű lilahagyma
1-2 evőkanál jó minőségű balzsamecet
1-2 evőkanál jó minőségű olívaolaj
tengeri só és frissen őrölt bors
pár szál friss kakukkfű
A hagymát meghámozom és fedeles
sütőtálba teszem, megsózom, tekerek rá borsot, meglocsolom az olajjal, a
balzsamecettel és jól összekeverem, hogy az olaj és balzsamecet jól körülöleljen
minden hagymadarabot. Dobok rá friss kakukkfüvet, lefedve 180 °C-ra előmelegített
sütőbe tolom és puhulásig sütöm, majd leveszem az edény fedelét és még 5-10
percig sütöm grillfokozaton.
A legfinomabb köretek egyike, bármilyen sült hús
mellé, de magában is isteni, friss kenyérrel és egy pohár borral. Ha úgy tartja
kedvem, morzsolok rá friss kecskesajtot és megszórom még egy kevés kakukkfűvel.