2016. január 17.

Za'ataros céklakrém kecskesajttal és mogyoróval


Miért van az, hogy bármelyik Ottolenghi receptet látva, azonnal rohannék a konyhába kipróbálni? Mindegyik eddig kipróbált receptje zseniális, akkor is, ha elsőre nem biztos, hogy általunk megszokott ízekre alapoz. Áradoztam már Ottolenghi ügyben, csak ismételni tudom: odavagyok érte. Így voltam ezzel a szuperfinom céklakencével is, bár várnom kellett vele a legközelebbi kenyérsütésig, mert 2 szem cékla miatt mégsem járattam a sütőt másfél órát, de a kenyérrel együtt szépen megsültek. Amúgy imádjuk a céklát, minden formában. Nyersen (a reggeli turmixban), vagy sütve, levesnek, pürének, bárhogyan, így nem is volt kérdés, hogy ezt a kencét is elkészítem és végre kipróbálhatom a za'atar fűszerkeverékem is, ami egy ideje ott lapul a fűszeres fiókban. A za'atar (vagy zaatar) az arab konyha közkedvelt fűszerkeveréke. Sok változata létezik (tájegységenként változó), de mindegyikben van szárított kakukkfű, szumák, oregáno és pirított szezámmag, amihez helyenként kevernek még római köményt, néha koriander magot és fekete borsot. Készen főleg arab boltokban lehet hozzájutni, vagy webes fűszeráruházakban.
De vissza a céklakrémhez: Annyira finom, hogy „céklát nemszeretem” lányomnak is ízlett. mit ízlett...oda volt érte! Baromi finom, na.

Hozzávalók:
2 közepes cékla
2 kis gerezd fokhagyma
100 g natúr görög joghurt
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 teáskanál za'atar fűszerkeverék
só, csipet cukor, vagy méz
A tálaláshoz:
maréknyi, durvára aprított pörkölt törökmogyoró
2 evőkanál kecskesajt, morzsolva
1 kis salottahagyma, vékonyra szeletelve
friss kenyér, szeletelve

A céklát megmosom és 2 réteg alufóliába tekerve bedobom a sütőbe akkor, amikor sül a kenyér. Ha a kenyérsütés végeztével még nem vajpuha, benne hagyom a sütőben, mire az kihűl, a cékla is megpuhul. Céklából én a hosszúkás fajtát kedvelem, mert azt hámozás után nyomhatom egyből a gyümölcscentrifugába, így eleve akkora darabokat szoktam választani a piacon, melyeket nem kell tovább aprítanom.
Ha megsült, hagyom kihűlni, majd meghámozom (sütés után nagyon könnyen lejön a héja) és konyhai (késes) robotgépbe darabolom. Hozzáadom a zúzott fokhagymát, a joghurtot, pici olívaolajat, a za’atart és összepürésítem, majd igazítok az ízén pici sóval, és ha a cékla nem volt elég édes, akkor csipet cukrot (vagy mézet) is keverek bele. Tálba szedem, megszórom durvára aprított, pörkölt törökmogyoróval, morzsolok rá kecskesajtot és megszórom vékonyra szeletelt salottahagymával. Kenyérrel kínálom.

Yotam Ottolenghi recept alapján.