2016. január 12.

Spagetti paradicsomszósszal, ráérősen


Lehet pofonegyszerűen, semmirenemérekrá napokon. Meg lehet ráérősen, megadva a módját. Így.
A tetején a sült koktélparadicsom úri huncutságnak tűnhet, pedig nem az és az a jó benne, hogy télen is kapni édes, ízes példányokat, amiket ha megsütünk, még édesebbé és még ízesebbé válnak. Lehet velük nyarat idézni. Így január derekához közeledve épp aktuális, mert messze még a nyár...


Hozzávalók 4 főre:
50 dkg spagetti
2 ek olívaolaj
1 nagy fej hagyma
1 szál sárgarépa
1 szárzeller 
5 gerezd fokhagyma
2 db 400 g-os hámozott, darabolt paradicsomkonzerv
1,5 dl vörösbor (opcionális)
friss oregánó, kakukkfű és bazsalikom
só, frissen őrölt bors
csipet cukor

Elkészítem az olaszok kedvenc íz-alapját: a két rész finomra aprított vöröshagymát egy rész durvára reszelt sárgarépával és egy rész apróra vágott szárzellerrel olívaolajon megdinsztelem, pirítom is egy kis ideig, majd megsózom, borsozom, beleteszem az aprított fűszereket, a zúzott fokhagymát és a paradicsomot, egy csipet cukrot, majd pár perc után a vörösbort (ennek alkohol tartalma menet közben elfő, de a bor íze-zamata benne marad az ételben). Felforralom a mártást, majd takarék lángon lassan-ráérősen összefőzöm. Amikor már kellően sűrű és a zöldségek megpuhultak, al dente-re főzött spagettivel*, frissen reszelt parmezánnal (vagy parmezán forgácsokkal) és friss bazsalikom levelekkel (meg az étel tetején egy fürt sült koktélparadicsommal, hmmm...) tálalom.


*Spagetti főzés for dummies: megfelelő méretű edényben főzzük a tésztát, legalább háromszoros mennyiségű vízben, azaz negyed kiló tésztához három liter vizet kell forralni, fél kilóhoz ötöt. Soknak tűnik, de ennyi kell. A főzővizet alaposan meg kell sózni (5 liter vízhez egy evőkanállal) és a főzővíz lobogva forrjon, mikor beletesszük a tésztát. Újraforrás után lejjebb lehet tekerni a lángot, de a forrás ne maradjon abba. Még két fontos részlet: az olasz tészták vizébe nem kell olaj, mivel döntő többségük durum lisztből készül, ami amúgy sem ragad össze és leszűrés után ne öblítsük le, mert nem akarjuk sem lehűteni, sem lemosni róla azt a keményítő mennyiséget ami a mártásnak ad még egy kis testességet. Érdemes figyelembe venni a csomagolásra írt főzési időt, de azt ne lépjük túl, illetve a lejárta előtt 1-2 perccel kezdjük el kóstolni! Semmiképp ne főzzük túl, mert nincs gusztustalanabb, mint a sz@rrá főtt tészta!