Csakis kezeletlen héjú
narancsból érdemes hozzáfogni, de szezonja van, Giuseppéhez hetente érkezik friss szállítmány (pestiek előnyben), érdemes áldozni rá. Nem kell ipari
mennyiségekben gondolkodni, elég, ha azt a pár narancs héját mentjük meg, amit amúgy
megeszik a család.
A felcsíkozott narancshéjakat
(5 narancsét) kétszer leforrázom: egy közepes méretű lábosba teszem,
felengedem annyi vízzel, amennyi ellepi és felforralom. Leszűröm és újra hideg
vízzel öntöm fel, ismét felforralom, majd leszűröm (így nem lesz keserű).
Egy lábosba teszek 350 g cukrot
fél liter vízzel. Magas lángon felforralom, amíg a cukor teljesen felolvad és a
szirup bugyogni kezd. Beleteszem a leforrázott héjakat és takarékra
visszaveszem a lángot. 45-60 percig főzöm, néha megkeverem, Akkor jó, ha a
narancshéj áttetszőre főtt. Sterilizált üvegekbe szedem, felöntöm a sziruppal,
lefedem és 5 percre fejtetőre állítom az üvegeket, majd száraz dunsztban hagyom
kihűlni. Kókusztejberizsre, fagylaltra „pazarolom”.