2016. január 4.

Kandírozott narancshéj, szirupban


Csakis kezeletlen héjú narancsból érdemes hozzáfogni, de szezonja van, Giuseppéhez hetente érkezik friss szállítmány (pestiek előnyben), érdemes áldozni rá. Nem kell ipari mennyiségekben gondolkodni, elég, ha azt a pár narancs héját mentjük meg, amit amúgy megeszik a család.
 
A felcsíkozott narancshéjakat (5 narancsét) kétszer leforrázom: egy közepes méretű lábosba teszem, felengedem annyi vízzel, amennyi ellepi és felforralom. Leszűröm és újra hideg vízzel öntöm fel, ismét felforralom, majd leszűröm (így nem lesz keserű).

Egy lábosba teszek 350 g cukrot fél liter vízzel. Magas lángon felforralom, amíg a cukor teljesen felolvad és a szirup bugyogni kezd. Beleteszem a leforrázott héjakat és takarékra visszaveszem a lángot. 45-60 percig főzöm, néha megkeverem, Akkor jó, ha a narancshéj áttetszőre főtt. Sterilizált üvegekbe szedem, felöntöm a sziruppal, lefedem és 5 percre fejtetőre állítom az üvegeket, majd száraz dunsztban hagyom kihűlni. Kókusztejberizsre, fagylaltra „pazarolom”.