2016. január 21.

New York cheesecake


A leghíresebb amerikai torta, igazi kalóriabomba, amit néha érdemes bevállalni, mert annyira finom... és elkészíteni sem ördöngösség. Sőt.

Hozzávalók egy 23 cm-es tortaformához:
25 dkg teljes kiőrlésű keksz (pld. zabfalatok)
12,5 dkg olvasztott vaj
75 dkg krémsajt (Philadelphia vagy Hajdú tejszínes krémsajt, de NEM tömlős krémsajt!)
15 dkg porcukor (vagy több, ha valaki édesebben szereti)
1 citrom reszelt héja és 1⁄2 (Meyer) citrom leve
2 dl zsíros tejszín (NEM főzőtejszín!)
2 egész tojás
3 tojássárgája
1 púpos evőkanál étkezési keményítő


Elkészítem az alapot: az aprítógépben ledarált kekszmorzsát összekeverem az olvasztott vajjal és belenyomkodom egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába és oldalára, amit előtte kivajazok. Sima felületet kell kapni, amit úgy a legkönnyebb elérni, hogy egy sima pohár aljával és oldalával nyomkodom a masszát. Beteszem a hűtőbe dermedni, amíg készül a töltelék.
 A szoba hőmérsékletű krémsajtot (ez kulcsfontosságú ahhoz, hogy csomómentesre tudjam keverni) kikeverem a porcukorral, citromhéjjal  citromlével, tejszínnel, keményítővel és a tojásokkal (a keményítő elhagyható, de nagyon jó állagot biztosít a krémnek), majd beleöntöm az egészet a kekszalapos tortaformába. Egyszer-kétszer óvatosan az asztalhoz csapkodom, hogy a masszából távozzanak az esetleges légbuborékok, majd a tortaforma alját és oldalát jól bebugyolálom több réteg alufóliába (ez azért szükséges, hogy majd a vízfürdőből a víz nehogy beszivárogjon a tortába). Beteszem a formát egy mély tepsibe, amelyben jól elfér, beleöntök frissen forralt vizet úgy, hogy kb. a tepsi feléig érjen.
Beteszem a tepsit a 180 C-fokra  előmelegített sütőbe és 45 percig sütöm (ekkor még „remegni” fog egy kicsit a közepe, de hűlés alatt tovább szilárdul). Kiveszem a tepsiből, lehámozom róla az alufóliát és ha szoba hőmérsékletűre hűlt, pár órára beteszem a hűtőbe.
Kifejezetten jót tesz neki, ha egy éjszakát áll a hűtőben, úgyhogy igyekszem már előző nap elkészíteni.