2016. január 20.

Mázas sonkás-sajtos csiga


Tele van az internet egy-másfél perces videókkal, amiben pikk-pakk összedobnak valami látványos, ellenállhatatlan finomságot, és képesek elhitetni bárkivel, hogy azt ő is meg tudja csinálni. Van, amire azt mondom kapásból, hogy „na, ilyet soha”, de vannak olyanok, amiket kipróbálok. A sütés nélküli csokitortával például tavasz óta hódítok, ha nem látom a videóját, eszembe nem jut hozzáfogni. De jó bármilyen gyümölccsel, és annyira egyszerű, hogy ha van hűtési lehetőség, még egy kempingben is össze lehet dobni.
Az alábbi csiga is egy ilyen videónak köszönhető. Sütöttem már pizzatésztából sonkás-sajtos csigát, bár leggyakrabban leveles tésztából készül, de az, hogy mázat kenjek a csigára sütés előtt, ráadásul édes-savanyút, és még mákosat is... ki kellet próbálni. Nem követtem pontosan a videó receptjét, mert nekem a fele mennyiségű cukor is túl édes mártást eredményezett, amit egy kis balzsamecettel korrigáltam. Mákból meg kicsit több ment bele, mint egy evőkanál, vajból meg bebizonyosodott, hogy kevesebb kell... de igazán jópofa, finom és mutatós. Leveles tésztával nem sütném (elázna a mártástól), ehhez tényleg pizza tészta kell.

 Hozzávalók:
1 tekercs friss pizza tészta (nálam Lidl beszerzés)
12 szelet füstölt-főtt sonka
12 szelet sajt (most maasdamer)

a mázhoz:
60 g vaj (a recept szerinti 100 g sok, egy csomó kifolyt sülés közben)
1 evőkanál barna cukor (nálam melaszos muscovado)
1 evőkanál Worcestershire szósz
1 evőkanál dijoni mustár
1-2 evőkanál mák
pár csepp balzsamecet (opcionális, nekem így volt „kerek” a máz íze)


Előmelegítem a sütőt 180 C-fokra és elkészítem a mázat: felolvasztom a vajat, hozzáadom a cukrot, mustárt, Worcestershire szószt, mákot és összerotyogtatom. Megkóstolom, és ha kell, kerekítek az ízén pár csepp balzsamecettel.
A pizza tésztát letekerem a sütőpapírról, egyenletesen befedem a sajt, majd a sonkaszeletekkel. A rövidebbik oldalát magam fele fordítom és a hosszabbik oldala mentén szorosan feltekerem, majd 3 cm-es szeletekre vágom, így a rúdból épp 7 szeletet kapok. A csigákat egy kivajazott tortaformába teszem, bekenem a mázzal, a maradék mázat ráöntöm és betolom az egészet a 180 fokra előmelegített sütőbe a videórecept szerint 30 percre (az enyém 45 perc alatt sült tökéletesre). Langyosan az igazi.