Igazi pasikaja, olyan napokra, amikor a hőmérő
higanyszála jóval a nulla alatt marad. Kubikusoknak szalmakrumplival, vagy
rósejbnivel tálaljuk, amúgy elég mellé a grillserpenyőben sült zöldség, meg gomba.
Hozzávalók 4 főre:
4 db, egyenként 2,5-3 cm vastag szelet sertés tarja
1 ek liszt
3-4 ek olívaolaj
10 dkg füstölt császárszalonna
2 fej vöröshagyma
1 dl száraz fehérbor
2 dl alaplé (vagy víz)
2 babérlevél
4 szem szegfűbors
2 ek magos mustár
egy csipet barna cukor
4 dkg hideg vaj
só és frissen őrölt bors
A tarjaszeleteket sózom, borsozom, megszórom kevés
liszttel, és egy nagy, magasabb falú serpenyőben, olívaolajban körbepirítom a
szeleteket. Tányérra teszem, letakarom fóliával és melegen tartom.
A zsiradékhoz adom a felkockázott császárszalonnát és a
vékonyra szeletelt hagymát, néhány perc alatt megpirítom. Felöntöm a borral,
picit elforralom, hozzáadunk 2 dl vizet vagy alaplevet, a babérlevelet és a
szegfűborsot, ízesítem sóval és borssal. Visszateszem a hússzeleteket, és kb.
30 perc alatt puhára párolom a húst, kissé elforralva a levét, hogy sűrű
mártást kapjak. Hozzáadom a magos mustárt, egy csipet barna cukrot. Ha hígnak érzem, egy evőkanál
étkezési keményítőt csomómentesre keverek vízzel, és a raguhoz adom. Leveszem a
tűzről, és hozzáadom a hideg vajat, ettől még fényesebb és krémesebb lesz a
mártás. Pirított gombával, grillezett zöldségekkel tálalom.