2016. január 15.

Gazdag tárkonyos, kókusztejes raguleves


Megvettük a füstölt sonkának való húsokat, már pácolódnak, egy hónap múlva felfüstöljük.  A legnagyobb sertéscomb megformázása közben keletkezett egy jó kilónyi darab bőrös hús, amivel kezdenem kellett valamit. A bőrős háj részét levágtam, felkockáztam és kisütöttem töpörtyűnek, a húsos részből isteni finom tárkonyos, kókusztejes ragulevest főztem.

Hozzávalók 6-8 főre:
fél kg sertéscomb
1 evőkanál olívaolaj
1 fej hagyma
4-5 gerezd fokhagyma
5 db sárgarépa
2 db petrezselyem gyökér
1 db paszternák
10 fej csiperke gomba
1 bio citrom
2 babérlevél
1 evőkanál tárkony (szárított, morzsolt)
só, frissen őrölt bors
400 ml kókusztej

Az olajon megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát és zúzott fokhagymát meg egy finomra reszelt sárgarépát (ettől szép színe és különlegesen finom íze lesz a levesnek). Hozzáadom a kis kockákra felaprított húst, borsozom és kevergetve pirítom, míg kifehéredik és kezd levet ereszteni. Hozzáadom a többi, apró kockákra vágott zöldséget a gomba kivételével, kevergetve dinsztelem pár percig, majd felöntöm húsalaplével (vagy vízzel), bele dobok egy elfelezett bio (vagy kezeletlen héjú) citromot, két babérlevelet, a tárkonyt és majdnem puhára főzöm. Hozzáadom a felaprított gombát, meg a kókusztejet és készre főzöm. Friss kenyérrel tálalom.