Tombol
a meyer citrom láz, szinte naponta készítek valamilyen desszertet vele.
Sütöttem chia magos muffint és kuglófot is vele, sült pudingot, na meg ezt a
szépséget, mely nem csak szép, hanem igazán finom is. Aki nem hiszi, süsse meg J
Hozzávalók:
A pitetészta (pâte brisée) hozzávalói:
180 g vaj
20 g cukor
250 g liszt
1 tojás
csipet só
1 ek víz
A töltelék a jól bevált vaníliás meyer lemon curd receptem szerint készült:
A pitetészta (pâte brisée) hozzávalói:
180 g vaj
20 g cukor
250 g liszt
1 tojás
csipet só
1 ek víz
A töltelék a jól bevált vaníliás meyer lemon curd receptem szerint készült:
kb. 3,5 dl krémhez szükséges:
125
ml frissen facsart, átszűrt Meyer citromlé
65
g cukor
2
nagy tojássárgája
2
nagy egész tojás
1
rúd vanília kikapart belseje
1
csipet só
85
g vaj, kockázva
A pitetészta hozzávalóit gyorsan összegyúrom, kis gombócot formázok belőle és folpack
fóliába csomagolva 1-2 órára a hűtőbe teszem (ha nagyon sietek, a fagyasztóba
elég neki 30 perc). Két folpack réteg között kinyújtom és beleügyeskedem az
egyszemélyes piteformákba, a nyújtófát a tetején végiggörgetve levágom a
felesleget. A tésztában lévő vaj bőven elég ahhoz, hogy ne ragadjon a formába,
külön kivajazni a formát szükségtelen. A maradék tésztát folpackba csomagolva
beteszem a mélyhűtőbe, mert több ilyen maradékból lehet majd egy újabb pitét sütni.
A piteformákra sütőpapírt teszek és beleszórom a tésztával kibélelt, sütőpapíros formákba a vakon sütésre használt borsómat (ehhez egy fél kilónyi sárgaborsót áldoztam be anno, amit csak a vakon sütésre használok. Kapható kerámia „sütőbab” is, de nem olcsó).
200 fokos, előmelegített sütőben 12-15 percig sütöm a tésztát, majd hagyom kihűlni. Közben elkészítem a lemon curd-ot:
Egy kis edény fölé teszek egy szitát és a kezem ügyébe készítem, hogy majd tudjam azonnal átszűrni a krémet, ha elkészült. Egy edénybe vizet teszek, a tetejére meg egy keverőtálat, de vigyázok, hogy a keverőtál alja ne érjen a vízbe, így ha már forr a víz, kényelmesen tudok vízgőz fölött főzni.
A piteformákra sütőpapírt teszek és beleszórom a tésztával kibélelt, sütőpapíros formákba a vakon sütésre használt borsómat (ehhez egy fél kilónyi sárgaborsót áldoztam be anno, amit csak a vakon sütésre használok. Kapható kerámia „sütőbab” is, de nem olcsó).
200 fokos, előmelegített sütőben 12-15 percig sütöm a tésztát, majd hagyom kihűlni. Közben elkészítem a lemon curd-ot:
Egy kis edény fölé teszek egy szitát és a kezem ügyébe készítem, hogy majd tudjam azonnal átszűrni a krémet, ha elkészült. Egy edénybe vizet teszek, a tetejére meg egy keverőtálat, de vigyázok, hogy a keverőtál alja ne érjen a vízbe, így ha már forr a víz, kényelmesen tudok vízgőz fölött főzni.
Kifacsarom
a citromok levét, átszűröm, a keverőtálba öntöm, beleteszem a cukrot, a
tojássárgáját, egész tojásokat, vanília kaviárt és egy csipet sót, majd
habverővel alaposan elkeverem. Beleteszem a vajkockákat és takaréklángon
folyamatosan kevergetem, míg a vaj el nem olvad. Ha elolvadt, feljebb
tekerem a hőmérsékletet és folyamatos kevergetés közben, pár perc alatt sűrű
puding állagúra főzöm, majd azonnal a szűrőbe teszem és átpasszírozom (így
gyönyörű, krémes és homogén lesz a végeredmény).
Ha kihűltek a kis tarte-ok, megtöltöm a langyosra hűlt citromkrémmel és
megszórom kevés levendula virággal. Porcukrozva tálalom.
Fenti mennyiség – piteforma mérettől függően 6-8 db egyszemélyes pitére elég.
Fenti mennyiség – piteforma mérettől függően 6-8 db egyszemélyes pitére elég.