2016. január 14.

Citromkrémes tarte, levendulával


Tombol a meyer citrom láz, szinte naponta készítek valamilyen desszertet vele. Sütöttem chia magos muffint és kuglófot is vele, sült pudingot, na meg ezt a szépséget, mely nem csak szép, hanem igazán finom is. Aki nem hiszi, süsse meg J

Hozzávalók:
A pitetészta (pâte brisée) hozzávalói:
180 g vaj
20 g cukor
250 g liszt
1 tojás
csipet só
1 ek víz

A töltelék a jól bevált vaníliás meyer lemon curd receptem szerint készült:
kb. 3,5 dl krémhez szükséges: 
125 ml frissen facsart, átszűrt Meyer citromlé
65 g cukor
2 nagy tojássárgája 
2 nagy egész tojás
1 rúd vanília kikapart belseje
1 csipet só
85 g vaj, kockázva

A pitetészta hozzávalóit gyorsan összegyúrom, kis gombócot formázok belőle és folpack fóliába csomagolva 1-2 órára a hűtőbe teszem (ha nagyon sietek, a fagyasztóba elég neki 30 perc). Két folpack réteg között kinyújtom és beleügyeskedem az egyszemélyes piteformákba, a nyújtófát a tetején végiggörgetve levágom a felesleget. A tésztában lévő vaj bőven elég ahhoz, hogy ne ragadjon a formába, külön kivajazni a formát szükségtelen. A maradék tésztát folpackba csomagolva beteszem a mélyhűtőbe, mert több ilyen maradékból lehet majd egy újabb pitét sütni.
A piteformákra sütőpapírt teszek és beleszórom a tésztával kibélelt, sütőpapíros formákba a vakon sütésre használt borsómat (ehhez egy fél kilónyi sárgaborsót áldoztam be anno, amit csak a vakon sütésre használok. Kapható kerámia „sütőbab” is, de nem olcsó).
200 fokos, előmelegített sütőben 12-15 percig sütöm a tésztát, majd hagyom kihűlni. Közben elkészítem a lemon curd-ot:
Egy kis edény fölé teszek egy szitát és a kezem ügyébe készítem, hogy majd tudjam azonnal átszűrni a krémet, ha elkészült. Egy edénybe vizet teszek, a tetejére meg egy keverőtálat, de vigyázok, hogy a keverőtál alja ne érjen a vízbe, így ha már forr a víz, kényelmesen tudok vízgőz fölött főzni.
Kifacsarom a citromok levét, átszűröm, a keverőtálba öntöm, beleteszem a cukrot, a tojássárgáját, egész tojásokat, vanília kaviárt és egy csipet sót, majd habverővel alaposan elkeverem. Beleteszem a vajkockákat és takaréklángon folyamatosan kevergetem, míg a vaj el nem olvad. Ha elolvadt, feljebb tekerem a hőmérsékletet és folyamatos kevergetés közben, pár perc alatt sűrű puding állagúra főzöm, majd azonnal a szűrőbe teszem és átpasszírozom (így gyönyörű, krémes és homogén lesz a végeredmény).

Ha kihűltek a kis tarte-ok, megtöltöm a langyosra hűlt citromkrémmel és megszórom kevés levendula virággal. Porcukrozva tálalom.
Fenti mennyiség – piteforma mérettől függően 6-8 db egyszemélyes pitére elég.