2016. január 1.

Lechon asado cubano, a kubai malacsült


BÚÉK mindenkinek! Mivel is indíthatnám az idei évet a blogon, mint az újévi malacsültünk receptjével? Kemencében elkészítve még finomabb lehet, de így sem volt okunk panaszra. A legeslegfinomabb, amit valaha... omlós-szaftosra sült, villával szálaira szedhető, a maradékából „pulled pork” szendvics lesz.

Hozzávalók:
legalább 1 kg disznóhús (nálunk egy 2,1 kg-os, csontos, bőrös malaccomb, meg egy kilónyi sertés lapocka)
20 gerezd fokhagyma
1 nagy fej hagyma
4 narancs frissen facsart leve
1 citrom frissen facsart leve  
1 evőkanál morzsolt oregánó
2 teáskanál őrölt római kömény
2 evőkanál só
1 csapott evőkanál őrölt fekete bors

Késes robotgépben (vagy blenderben) összepürésítem a fokhagymát, hagymát, narancslét, citromlét, oregánót, római köményt, sót, borsot és a keverékkel bepácolom a húst, egy éjszakára (hűtőben).
Sütés előtt  1 órával kiveszem a hűtőből, hagyom szoba hőmérsékletűre melegedni.  Magas falú sütőedénybe teszem a páclével együtt. 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben, alufóliával lefedve  sütöm  amíg megpuhul, majd emelem a hőmérsékletet 230 Celsius-fokra és addig sütöm tovább immár fólia nélkül, a szaftjával gyakran locsolgatva, amíg picit megpirul. Sütés után hagyom legalább 15 percig pihenni a húst, majd felszeletelem. Közben egy gyorsforralóban besűrítem a sütőtepsiben maradt szaftot, hagyom picit karamellizálódni azt, majd tálaláskor a felszeletelt sültre kanalazom. Újév napján lencsefőzelékkel tálalom.

Köszönöm az ötletet Hajdú Anikónak, az alapreceptet meg Kevinnek.