2015. december 31.

Kávés habcsók


Kellemesen roppanós, csinos kis habcsókok, maradék tojásfehérjéből. A kávéval színezés spontán ötlet volt, a kész habcsókok mesésen szép színűek lettek. Édes kis semmiségek.

Hozzávalók:
tojásfehérje
csipet só
porcukor
étkezési keményítő
pár csepp kávé

A tojásfehérjét grammra lemérem és a súlyának kétszeresét adom majd hozzá porcukorból. A szoba hőmérsékletű, friss (tanyasi) tojásokat kettéválasztom, ügyelve rá, hogy egy csepp tojássárgája se kerüljön a fehérjébe, mert nem fog felverődni a hab. Tökéletesen zsírmentes keverőtálba teszem (ehhez egy fél citrom vágott felületével végig szoktam kenni az előzőleg jól elmosogatott tál belsejét és a kézi mixerem keverőlapátjait is), hozzáadok egy csipet sót és elkezdem habbá verni. Pár perc után apránként beleszitálom majdnem az egész porcukrot és tovább verem, ameddig kemény lesz a hab (abbahagyni egy pillanatra sem szabad, mert „elfolyósodik”). Belecsepegtetem a kávét (ettől épp csak egy kis színt és ízt kap) és jól elkeverem, majd akkor hagyom abba, amikor a masszából kiemelt habverőn csúcsosan megáll a hab. Összekeverem a maradék porcukrot egy kanál étkezési keményítővel, majd apránként beleszitálom a masszába, ezt már nem géppel, hanem kézi habverővel, lazán dolgozom bele, vigyázva, hogy össze ne törjem a habot. Csillagcsőrös habzsákba szedem és sütőpapírral bélelt tepsikre 3-4 cm átmérőjű habhalmokat nyomok. A csúcsosabbakat simán sütöm (majd sütés után csokiba mártom), a többire teszek egy-egy fél (pekán)diót. Kitámasztott ajtajú sütőben, légkeverésen, 100 °C-fokon 1 órán át szárítom, majd további 1 órán keresztül a kikapcsolt sütőben hagyom szikkadni, hogy ropogósak legyenek. A sütőlapon hagyom hűlni, majd a dióval nem díszített példányok csúcsát olvasztott csokiba mártom.

Nincsenek megjegyzések: