2015. december 13.

Áfonyás csirke wellington


Wellingtonba való bélszínhez jutni vidéki kisvárosban nem egyszerű, de csirke mellhez nem kihívás. Egy kis üveg (házi) áfonyalekvár, némi gomba, friss leveles tészta és kész az ünnepi fogás. Az alábbi mennyiségből négy, bőséges egyszemélyes adag készül.

Hozzávalók 4 főre:
4 db csirkemell filé (azaz 2 csirkemell, kicsontozva)
tengeri só és frissen őrölt fekete bors
1 üveg áfonyalekvár (kb. 2 dl)
1 ek olívaolaj
50 g vaj
pár szál friss kakukkfű
1 kiskanál szárított, morzsolt oregánó
2 gerezd fokhagyma
750 g csiperke gomba
1 fej vöröshagyma
150 g vékonyra szeletelt füstölt sonka (speck, vagy fekete erdei)
2 x 250 g friss, vajas leveles tészta (a sütőpapírra tekert fajta)
1 nagy tojás, felverve

Felaprítom a vöröshagymát és üvegesre dinsztelem az olívaolaj-vaj keverékén. Közben lereszelem nagy lyukú reszelőn a gombát, hozzáadom a már üveges hagymához. Kevergetve sütöm addig, míg elforr a leve és egy sötét, formázható pépet
 kapok, ami éppen kezd pirulni.Sózom, borsozom, hozzáreszelem a fokhagymát és fűszerezem a kakukkfű levelekkel, meg az oregánóval. Hűlni hagyom.
A csirkemelleket egy éles késsel megnyitom, azaz jobbról-balról zsebet vágok mind a négybe, szórok mindegyikre egy-egy jó csipet sót és borsot, majd egyenletes rétegben megtöltöm az áfonyalekvárral. Formájára visszahajtom, hogy a lekvárt belsejébe zárjam és forró serpenyőben sütöm a nem vágott oldalát 4 percig, majd hagyom pár percig pihenni a még meleg serpenyőben. Ha ez is megvan, nekilátok a wellington összeállításának: egy jókora darab folpackot kihúzok az asztalra. A folpackra helyezek füstölt sonkaszeleteket úgy, hogy azok kicsit fedjék egymást és akkora téglalapot alkossanak, amin kényelmesen elfér egy-egy csirkemell. A sonkaszőnyegre pakolom a gombapépet és egyenletesen eloszlatom, kicsit le is nyomkodom. Ennek az alapnak akkorának kell lennie, hogy majd feltekerve minden irányban körbeérje a csirkemellet - és minél egyenletesebb a réteg, annál szebb lesz majd a végén a vágott felülete a Wellingtonnak. Ha megvan a sonkás-gombás alap, ennek a közepére jöhet a hús, majd a folpackot felemelve ráhajtom a sonkát-gombát a mellre úgy, hogy jó szorosan körbeölelje, miközben a húst végiggörgetem az alapon. Ha ez megvan, a folpack két végét szorosan összetekerem, hogy egy szép roládot kapjak. Ezt megismétlem a másik három csirkemellel is és beteszem a roládokat a fagyasztóba 10 percre. Enyhén lisztezett felületen kiterítem a hűtőben tartott vajas leveles tésztát, mindkét tészta darabot elfelezem. A fagyasztóból kivett húsról leveszem a folpackot és a roládokat ráhelyezem a tészta darabok közepére és ugyanúgy vonom be a tésztával, mint ahogy a sonkás-gombás alappal tettem.
Amikor a görgetésnél a tészta körbeér, jó erősen egymásra simítom a rétegeket és a végeket, hogy összezárjanak, és egy alul és az oldalainál is zárt tésztacsomagot kapjak. A tésztát díszíthetem leveles tésztából kivágott motívummal, az egészet átkenem egy felvert tojással. 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütöm. Ha kivettem a sütőből, 10-15 percig pihentetem és csak utána szeletelem. Krumplipürével, salátával tálalom.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.