2015. december 26.

Almás, majonézes krumplisaláta


Véletlenekből születnek a legjobb receptek. Volt pár darab héjában főtt krumpli, ami kimaradt egy rakott krumpliból, másnap összedobtam belőle egy salátát azzal, ami épp volt itthon. Annyira jó lett, hogy azóta többször is készítettem, az ünnepi báránysültnek is ez volt az egyik körete (a másik Ottolenghi zeller salátája, ami még zellert nem szerető vendégek körében is sikert aratott).

Hozzávalók:
4-5 szem héjában főtt krumpli
1-2 db alma
1 fej lilahagyma
1 szál szárzeller
kis csokor friss petrezselyem
3 evőkanál majonéz
1-2 evőkanál tejföl
1 evőkanál tejszínes tormakrém
pár csepp citromlé
1 kiskanál méz
1 teáskanál magos mustár
frissen őrölt bors

A főtt krumplit meghámozom és kb 1 centis kockákra vágom. Az almát kicsumázom és a krumplinál picit apróbbra kockázom (héjastól), majd hasonló méretűre aprítom a szárzellert is. Összekeverem a majonézt a tejföllel, tormakrémmel és mustárral, pár csepp citromlével és annyi mézzel, hogy kellemesen édes-savanykás legyen a keverék. Borsozom, majd  felaprítom a petrezselymet és a lilahagymát és belekeverem az öntetbe (így oszlik el a legjobban), majd az alma, zeller és krumpli kockákat is összekeverem a hagymás, petrezselymes öntettel. Azonnal is tálalható, de hűtőszekrényben töltött 1-2 óra után jobban összeérnek az ízek.