Gyerekkorom imádott keksz szalámijaihoz képest ez egy luxus változat, amiben főszereplő a csokoládé, telis-tele van jóféle magvakkal és aszalt gyümölcsökkel (innen, mert mindenből a legjobbat J), a keksz sem háztartási, és nem rumaromával készült. Persze jó az is, csak én már nem élek vele.
Hozzávalók 2 rúdhoz:
250 g jó minőségű étcsokoládé
200 g amaretti keksz (a ropogós változat)
100 g puha sótlan vaj
100 g porcukor (ízlés szerint lehet kevesebb-több,
én végül egyáltalán nem tettem bele)
2-3 evőkanál Amaretto likőr
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
75 g natúr, héjazott mandula
75 g törökmogyoró
50 g pisztácia
100 g aszalt cseresznye
50 g kandírozott narancshéj (kockák)
porcukor (díszítéshez)
Az aszalt gyümölcsökre öntöm az amaretto likőrt és félreteszem, ameddig felolvasztom gőzfürdő felett a csokit (70% kakaótartalmú étcsokoládé) a vajjal együtt, belekeverem a kakaóport és félreteszem picit hűlni. A magvakat egy felhevített száraz serpenyőben pár perc alatt enyhén megpörkölöm, majd késes robotgépben durvára aprítom. A keksz felét apró darabokra tördelem/morzsolom, a másik felét finomabbra darálom. Az összes hozzávalót belekeverem a kihűlt vajas csokis masszába, és jó alaposan elkeverem. A masszát elfelezem és folpack fóliát terítek a konyhapultra, majd a masszából szalámi alakú és vastagságú rudat formázok, szorosan feltekerem, majd néhány órára hűtőbe teszem, míg megdermednek. Tálalás előtt porcukorban megforgatom és kb. ujjnyi vastagszeletekre vágva tálalom.
porcukor (díszítéshez)
Az aszalt gyümölcsökre öntöm az amaretto likőrt és félreteszem, ameddig felolvasztom gőzfürdő felett a csokit (70% kakaótartalmú étcsokoládé) a vajjal együtt, belekeverem a kakaóport és félreteszem picit hűlni. A magvakat egy felhevített száraz serpenyőben pár perc alatt enyhén megpörkölöm, majd késes robotgépben durvára aprítom. A keksz felét apró darabokra tördelem/morzsolom, a másik felét finomabbra darálom. Az összes hozzávalót belekeverem a kihűlt vajas csokis masszába, és jó alaposan elkeverem. A masszát elfelezem és folpack fóliát terítek a konyhapultra, majd a masszából szalámi alakú és vastagságú rudat formázok, szorosan feltekerem, majd néhány órára hűtőbe teszem, míg megdermednek. Tálalás előtt porcukorban megforgatom és kb. ujjnyi vastagszeletekre vágva tálalom.
Nigella recept
alapján.