2015. december 10.

Fűszeres batáta krémleves


Batáta imádatom újabb állomása. Nagy örömömre idén a Bivalyos tanya jóvoltából több, új fajta ásotthalmi batátát is ki tudok próbálni, ezt a levest EMMUR édesburgonyából készítettem, mely kívül halvány lila bőrű, barnás foltokkal, belül fehér, mogyoró ízű, enyhén rostos, változatos alakú fajta.  Jól süthető, de levesnek és köreteknek is kiváló.


Hozzávalók 4 főre:
3 nagy édesburgonya
3-4 ek. olaj
6 dl húsleves
2 salottahagyma (vagy egy kisebb vöröshagyma)
1 gerezd fokhagyma
frissen reszelt szerecsendió
fél mokkáskanál őrölt koriander, római kömény és gyömbér
só, frissen őrölt bors
chili pehely (ízlés szerint)
kruton és pár csepp olívaolaj a tálaláshoz

Az édesburgonyát meghámozom, kockákra vágom, sütőpapíros tepsire teszem (akkorára, hogy a kockák kényelmesen elférjenek, ne legyenek egymáson), meglocsolom pici olívaolajjal és 180 fokos sütőben puhulásig-pirulásig sütöm. Az olajon üvegesre párolom az apróra vágott hagymát, fokhagymát. Felöntöm a húslevessel, hozzáadom a megsült édesburgonya kockákat, sózom, borsozom, fűszerezem szerecsendióval, római köménnyel, korianderrel, chili pehellyel és gyömbérrel, főzöm még 5-8 percig, végül robotgépben (blenderben) pürésítem. Pár csepp olívaolajjal meglocsolva, krutonnal tálalom.

Friss ásotthalmi batátát itt lehet rendelni jó áron.

Nincsenek megjegyzések: