2015. december 27.

Triplán mandulás golyók


Pár éve  készítettem ilyentájt mákos golyókat, amibe a bejgli töltelékéből kimaradt máktöltelék kelt új életre. Idén variáltam kicsit, de a végeredmény legalább annyira jó, ha nem (sokkal) jobb! Hogy mitől triplán mandulás? Hát van benne darált mandula, amaretti keksz és amaretto likőr!

Hozzávalók:
25 dkg amaretti keksz
15 dkg tisztított, héjazott mandula
10 dkg vaj
2 evőkanál méz
2-3 evőkanál amaretto likőr
1 kiskanál vanília kivonat
1 citrom reszelt héja
pár evőkanál tej (szükség szerint), hogy formázható legyen a massza
15 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé (pasztilla)

Az amaretti kekszet késes robotgépbe teszem és pulzáló gombnyomással darabosra aprítom (a lényeg, hogy ne zúzzam teljesen porrá). A mandulát felhevített, száraz serpenyőben rázogatva, illatosra pirítom, hagyom picit hűlni, majd a késes robotgépben megdarálom. Egy tálban összekeverem a kekszmorzsát a darált mandulával, mézzel, citrom reszelt héjával, olvasztott vajjal, vanília kivonattal és  amaretto likőrrel, majd ha szükséges, annyi tejet adok hozzá, hogy formázható legyen a massza. Nedves kézzel golyókat formázok és egyenként olvasztott csokoládéba* mártom őket, majd sütőpapírral bélelt tálcán hagyom megdermedni.

*Magas kakaótartalmú (nálam 70% Callebaut) csokoládé (pasztillák) felét vízgőz felett felolvasztom, leveszem a tűzről és kevergetve felolvasztom benne a maradék csokit is, így nem kell külön temperálni a csokoládét. 

A mandulát (is) a Nagyvásárcsarnokban lévő Aszaltgyümölcsök és Olajosmagvak ABC-ben vettem. Hamarosan webshopjuk házhoz szállítási szolgáltatásuk is beindul, addig is a neten leadott rendeléseket sorbanállás-mentesen lehet másnap átvenni a Nagyvásárcsarnoki boltjukban.
A Facebookon is ott vannak