Pár éve készítettem
ilyentájt mákos golyókat, amibe a bejgli töltelékéből kimaradt máktöltelék kelt
új életre. Idén variáltam kicsit, de a végeredmény legalább annyira jó, ha nem
(sokkal) jobb! Hogy mitől triplán mandulás? Hát van benne darált mandula, amaretti
keksz és amaretto likőr!
Hozzávalók:
25 dkg amaretti keksz
15 dkg tisztított, héjazott mandula
10 dkg vaj
2 evőkanál méz
2 evőkanál méz
2-3 evőkanál amaretto likőr
1 kiskanál vanília kivonat
1 kiskanál vanília kivonat
1 citrom reszelt héja
pár evőkanál tej (szükség szerint), hogy formázható legyen a massza
pár evőkanál tej (szükség szerint), hogy formázható legyen a massza
15 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé (pasztilla)
Az amaretti kekszet késes robotgépbe teszem és pulzáló
gombnyomással darabosra aprítom (a lényeg, hogy ne zúzzam teljesen porrá). A
mandulát felhevített, száraz serpenyőben rázogatva, illatosra pirítom, hagyom
picit hűlni, majd a késes robotgépben megdarálom. Egy tálban összekeverem a
kekszmorzsát a darált mandulával, mézzel, citrom reszelt héjával, olvasztott
vajjal, vanília kivonattal és amaretto
likőrrel, majd ha szükséges, annyi tejet adok hozzá, hogy formázható legyen a
massza. Nedves kézzel golyókat formázok és egyenként olvasztott csokoládéba*
mártom őket, majd sütőpapírral bélelt tálcán hagyom megdermedni.
*Magas kakaótartalmú (nálam 70% Callebaut) csokoládé (pasztillák) felét
vízgőz felett felolvasztom, leveszem a tűzről és kevergetve felolvasztom benne
a maradék csokit is, így nem kell külön temperálni a csokoládét.
A mandulát (is) a Nagyvásárcsarnokban lévő Aszaltgyümölcsök és Olajosmagvak ABC-ben vettem. Hamarosan webshopjuk házhoz szállítási szolgáltatásuk is beindul, addig is a neten leadott rendeléseket sorbanállás-mentesen lehet másnap átvenni a Nagyvásárcsarnoki boltjukban.